Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Pressinbjudan: Vattnets beslutsfattare samlas i Göteborg

    Pressinbjudan: Vattnets beslutsfattare samlas i Göteborg

    ​Den 10-11 maj hålls Vattenstämman på Svenska Mässan i Göteborg. Vattenstämman, som arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten, är en mötesplats för vatten-, miljö- och samhällsplanerar-Sverige. Årets medarrangör är Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad och drygt 700 deltagare från hela Sverige kommer att samtala om vatten i syfte att skapa hållbara vattentjänster.

  • Karin Ols blir ny chef hos Svenskt Vatten

    Karin Ols blir ny chef hos Svenskt Vatten

    ​Karin Ols blir ny chef på vattentjänstenheten vid branschorganisationen Svenskt Vatten. Hon lämnar nu arbetet som VA – ansvarig inom Mälarenergi AB, där hon varit anställd de senaste 14 åren.

  • Mattias Klum ny ambassadör för våra svenska vatten

    Mattias Klum ny ambassadör för våra svenska vatten

    Rent vatten är en förutsättning för allt liv och något som allt för ofta tas för givet i Sverige. Om vi ska ha tillgång till rent vatten även i framtiden måste vi värna vårt vatten, både som individer och samhälle. Som vattenambassadör kommer Mattias Klum resa över landet för att aktualisera den viktiga vattenfrågan och dokumentera vattnets olika uttryck under årets fyra årstider.

  • Rent vatten i Sverige inte en självklarhet. 3 tips som alla kan göra

    Rent vatten i Sverige inte en självklarhet. 3 tips som alla kan göra

    I morgon är det Världsvattendagen, en FN-dag med fokus på de vattenutmaningar världen står inför. I Sverige tar vi rent vatten i kranen för givet och räknar med att någon annan tar hand om vattnet som vi smutsar ner. Men vi ska ha rent vatten även i framtiden måste alla ta ansvar. Här kommer tre tips på hur du kan göra en insats för vattnet. Missa inte heller vinnarna i årets Kretsloppstävling.

  • Verktyget ”hållbarhetsindex” ger VA-branschen tydliga signaler om utmaningarna!

    Verktyget ”hållbarhetsindex” ger VA-branschen tydliga signaler om utmaningarna!

    ​Svenskt Vatten har idag publicerat rapporten om hållbarhetsindex­undersökningen 2015 för kommunala vatten och avloppstjänster. Årets resultat visar flera positiva trender när vi jämför med förra årets resultat. Allt fler kommuner säkerställer t ex hälsomässigt säkert vatten genom att se till att samtliga vattenverk har barriärskydd.

  • Receptfria läkemedel ska inte få vara miljöfarliga.

    Receptfria läkemedel ska inte få vara miljöfarliga.

    - Receptfria läkemedel ska inte få vara miljöfarliga. Här behöver Sverige snarast undersöka möjligheten att med omedelbar verkan receptbelägga alla former av Voltaren och andra läkemedel som innehåller diklofenak.

  • Ny studie om högfluorerade farliga ämnen - handlingsplan från regeringen krävs

    Ny studie om högfluorerade farliga ämnen - handlingsplan från regeringen krävs

    Svenskt Vatten har gjort en sammanfattande studie på högfluorerade farliga ämnen, PFAS. Slutsatsen är att det finns högfluorerade ämnen i många produkter som vi människor använder i vår vardag, t ex bakplåtspapper, pizzakartonger och impregneringsmedel. Rapporten visar alltså att människor får i sig miljögifter som de inte vet om.

  • Svenskarna fulspolar 7 000 ton skräp per år

    Svenskarna fulspolar 7 000 ton skräp per år

    Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp. Det som oftast fulspolas är bomull, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.

Visa mer