Följ Svenskt Vatten AB

Samordning avgörande vid modern branschstandard för installation av vattenmätare

Pressmeddelande   •   Jan 29, 2016 10:01 CET

Nu lanserar branschorganisationerna Svenskt Vatten, Installatörsföretagen och Säker Vatten en gemensam funktionsbeskrivning för ett vattenmätarskåp. Beskrivningen underlättar arbetet med installation av vattenmätare med hjälp av ett prefabricerat väggskåp vid nybyggnation av småhus.

Beskrivningen är styrande för att vattenmätaren ska hamna på en lämplig plats och även rätt monterad ur mätsynpunkt. Metoden passar för såväl gamla som nya mätare och är generellt beskriven med hänvisning till respektive vattenmätarfabrikants anvisningar.

– I arbetet har vi varit tvungna att ta hänsyn till en mängd olika förutsättningar, bland annat att vissa vattenmätare kräver en viss längd på raksträckor och andra inte, säger Anne Adrup som varit projektledare från Svenskt Vatten.

Funktionsbeskrivning som möjliggör flera utformningar

Grundtanken med den gemensamma branschstandarden är ett skåp som är lätt åtkomligt för de som byter vattenmätaren och givetvis att mätaren ska mäta rätt.

– Det är en viktig arbetsmiljöfråga för de som dagligen ska arbeta med installation och underhåll av mätarna, säger Magnus Everitt som representerat Installatörsföretagen i arbetet. För att göra standarden så flexibel som möjligt är den gjord som en funktionsbeskrivning, snarare än att exempelvis måttsätta alla fria utrymmen runt skåpet.

Kompletterar och underlättar tidigare instruktioner

Beskrivningen kommer att finnas nedladdningsbar hos respektive organisations hemsida. En broschyr som beskriver syftet och som illustrerar detta genom förslag på utformning och placering håller på att tas fram. Den nya beskrivningen är en komplettering till Svenskt Vattens publikation P100 om vattenmätare.

– En av de roligaste delarna med att vara delaktig i det här arbetet med lösningar för vattenmätarskåp har varit samarbetet med husfabrikanter, leverantörer av mätare, VA-huvudmän men även mellan oss tre branschorganisationer, säger Fredrik Runius som varit ansvarig för Säker Vattens del. Det här kommer att underlätta för många yrkesgrupper och säkerställa att det blir rätt gjort och på ett sätt som gynnar såväl utförare som fastighetens användare, avslutar Fredrik Runius.

Mer information hittar du på www.säkervatten.se, www.vvsforetagen.se och Svenskt Vatten

Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.