Gå direkt till innehåll
Svenska bilägare fortsätter fultvätta trots större miljömedvetenhet. Stora Biltvättarhelgen 23-24 april

Pressmeddelande -

Svenska bilägare fortsätter fultvätta trots större miljömedvetenhet. Stora Biltvättarhelgen 23-24 april

En ny Novus-undersökning visar att 61 % av alla bilägare i Sverige anser sig vara mer miljömedvetna jämfört med för två år sedan*. Drygt 9 av 10 tycker att det är viktigt att agera miljövänligt i sin vardag. Samtidigt fultvättar fler än var femte sin bil på gatan. För att lyfta vikten av att tvätta rätt och minska utsläppen av miljöfarliga ämnen driver branschorganisationen Svenskt Vatten Stora biltvättarhelgen. I år infaller den 23-24 april.

2014 genomförde Svenskt Vatten motsvarande undersökning och resultatet visar att utvecklingen går åt rätt håll – fultvättandet har minskat från 26 % till 22 %, men det går för långsamt.

Idag rullar nästan 4,7 miljoner personbilar på våra vägar** och totalt fultvättar vi ungefär 20 miljoner gånger varje år***. När vi tvättar bilen på gatan rinner smutsvattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Drygt 9 av 10 anser det vara viktigt att agera miljövänligt i sin vardag och 86 % kan även tänka sig att betala för att skona miljön när de tvättar bilen. Ändå anges priset som en av de viktigaste anledningarna till varför de tvättar bilen hemma på gatan.

Kunskapen om vilken stor miljönytta en modern biltvätt ger måste bli större. Jag är övertygad om att när du förstår hur mycket miljögifter din biltvätt på gatan innehåller och hur det påverkar vattnet där ni badar och fiskarna ni fångar så blir det självklart att inte fultvätta. Låt det bli vårens diskussion med grannarna, hur ni tillsammans tar hand om era närliggande vattendrag genom att alltid välja biltvätten, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Det är lätt att tvätta rätt

  • Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljömärkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter. Passa på att tvätta när du tankar eller gör andra ärenden.
  • Saknas tillgång till biltvätt är det minst dåliga att tvätta bilen på en gräsyta. Då stannar mycket av föroreningarna i jorden medan vattnet filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Stora biltvättarhelgen 2016

För att uppmärksamma svenska folket om vikten av att tvätta sin bil rätt arrangerar Svenskt Vatten för tredje året i rad Stora biltvättarhelgen, i år är det den 23-24 april 2016. Målet är att informera och inspirera bilägare att tvätta rätt för miljön. För mer info se www.biltvättarhelgen.se.

.......................................................................
* Undersökning kring vattenfrågor, Novus Sverigepanel, februari 2016. Webbenkät, representativt och slumpmässigt urval.

** SCB fordonsstatistik februari 2016.

*** Statistik från Svensk Bensinhandel

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Presskontakt

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Relaterat material