Gå direkt till innehåll
Svenskarna fulspolar 7 000 ton skräp per år

Pressmeddelande -

Svenskarna fulspolar 7 000 ton skräp per år

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten har tagit fram i samband med internationella Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.

19 november är det Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar tillgång till toalett. Vi har i Sverige både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

En ny SIFO-undersökning* visar att majoriteten av de som slänger skräp gör det för att de inte orkar göra rätt eller att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand. Det nedspolade skräpet uppgår årligen till 7 000 ton. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops**. Men det är lätt att göra rätt, ställ en papperskorg i badrum och toalett.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. Särskilt märkbart är detta i åldrarna 15-29 år, som visar sig vara den grupp som är mest benägen att slänga skräp i toaletterna, vilket är förvånande då den allmänna uppfattningen är att de är mer miljömedvetna än den äldre generationen. I Sverige återvinner vi 99 % av allt hushållsavfall på något sätt och det är hög tid att vi får lika bra toalettvett och slutar fulspola, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Fler siffror

  • 29 % uppger att de spolar ner andra saker än kiss, bajs och toalettpapper.
  • 60 % av de som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.
  • 58 % i åldrarna 15-29 uppger att det "inte alls är ok" att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 % av respondenterna i åldern 65+. 

www.mittvatten.se kan du lära dig mer om hur vi tar hand om vårt vatten.

* SIFO-undersökning, telefonbuss vecka 41
** Källa: Svenskt Vatten, exempel på kemikalier som spolas ner är städprodukter och sminkbortagningsmedel.
Källa återvinningsstatistik: Sopor.nu (www.sopor.nu/Rena-fakta/Avfallsmaengder/Vi-aatervinner-allt-mer)

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vattenvision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Hedvig Elander

Hedvig Elander

Presskontakt Pressansvarig 0709-78 66 83

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma