Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Rekordstort intresse för biogas

Rekordstort intresse för biogas

Biogasanvändningen ökade med 7 procent i Sverige under 2019 och uppgår nu till nära 4 terawattimmar. Den svenska biogasproduktionen ökade med 3,3 procent. Samtidigt användes 2,4 miljoner ton rötrest från svenska biogasanläggningar som gödningsmedel inom jordbruket. Det visar ny statistik från Energimyndigheten

Pressinbjudan: Vilken kommun har Sveriges godaste kranvatten?

Pressinbjudan: Vilken kommun har Sveriges godaste kranvatten?

Nu är det dags för tävlingen Sveriges Godaste Kranvatten då den första deltävlingen sker i Växjö på måndag den 5 oktober. Var femte år genomförs Kranvattentävlingen och i år vaskar vi fram de 20 finalisterna under oktober månad. Finalen anordnas i Stockholm den 18 november. Lokala juryrepresentanter är landshövdingen Maria Arnholm och Göran Stenberg, vinbaren Winenine.

Vilken kommun har det godaste kranvattnet?

Vilken kommun har det godaste kranvattnet?

Var femte år genomförs Kranvattentävlingen och i år gör vi det under oktober månad. Finalen anordnas i Stockholm i november och då korar vi Sveriges godaste kranvatten. Innan dess har deltävlingar genomförts runt om i Sverige. Från Kalix i norr till Bromölla i söder, med sammanlagt tio olika deltävlingar.

Det kommunala vattnet är fortfarande för billigt

Det kommunala vattnet är fortfarande för billigt

I Sverige har vi vant oss vid världens mest exklusiva lyx, rent kranvatten och fungerande avloppsrening. Förutsättningarna att leverera hållbara vattentjänster över tid ändras dock i takt med att samhället förändras. Den samhällskritiska men osynliga infrastruktur som förser oss med rent dricksvatten och renar vårt avloppsvatten, VA-systemen, behöver uppgraderas och anpassas till bland annat ett f

Pressinbjudan till Svenskt Vattens digitala Vattenstämma

Pressinbjudan till Svenskt Vattens digitala Vattenstämma

Svenskt Vatten erbjuder ett kostnadsfritt webinar onsdagen den 13 maj på förmiddagen (kl. 09.00-11.30). Där lyfter vi bland annat framtida hot som vattenbrist och skyfall. Vidare behandlas olika aspekter på "kemikaliesamhället". Vad krävs framöver för att samhället ska klara av att ta hand om kemikalier och läkemedelsrester som hamnar i avloppen? Kan vi förebygga problemen?

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan och bidrar till att cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav.

Fultvättar du också din bil?

​Ett säkert vårtecken för många är när grannarna börja tvätta bilen ute på gatan. Biltvättning som sker på gatan gör din bil ren, samtidigt som mängder av olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i våra känsliga sjöar och vattendrag.

Ny rapport - Tillståndet i VA-Sverige

Ny rapport - Tillståndet i VA-Sverige

I Svenskt Vattens nya rapport Hållbarhetsindex (HBI) för 2019 beskrivs tillståndet i VA-Sverige. Det är sjätte gången som HBI presenteras. Nu med 171 deltagande kommuner, vilket är fler än någonsin.

Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

​Den statliga utredningen om Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har nu överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam med undantag för spridning av slam med god kvalitet på jordbruksmark. Istället för att bidra till klimatutsläpp genom förbränning av slam ska vi utveckla resursanvändningen och lagra kol i marken.

Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

En Deloitte-studie om tillverkarnas ansvar att förhindra mikroföroreningar från att komma ut i miljön drar slutsatsen att EU redan har tillräcklig lagstiftning för att behålla dricks- och avloppsvattentjänster prismässigt överkomliga för konsumenterna.

Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

Idag har slutbetänkandet för Vattenförvaltningsutredningen lämnats till Miljödepartementet och regeringen. Svenskt Vatten anser att utredningen är välgjord. Den föreslår förändringar som är nödvändiga för en långsiktigt god vattenförvaltning. Vi står bakom förslagen att avskaffa vattenmyndigheterna och organisera statens arbete på samma sätt som andra frågor organiseras på.

Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Landets 42 Revaq-certifierade reningsverk står numera för 50 procent av den totala slamproduktionen i Sverige. Den totala mängden slam som godkänts av Revaq för användning på åkermark uppgick förra året till 90 700 ton torrsubstans (TS). Av dessa användes 65 000 ton TS på åkermark och resterande som anläggningsjord.

Visa mer

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma