Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet

Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet

I värsta fall kan brotten mot det 30 år gamla avloppsdirektivet sluta med vite på flera hundra miljoner, pengar som i så fall kan komma att tas från miljödepartementets budget. EU-kommissionen hävdar att ett antal svenska reningsverk inte uppfyller kraven i direktivet. Svenskt Vatten menar att kommunerna följt och agerat enligt svenska statens regelverk, där råder inget tvivel.

Polygiene hotar med stämning på en miljon kronor

Svenskt Vattens kampanj mot onödig, miljöfarlig användning av silverprodukter hotas med stämning och vite. Om inte Svenskt Vatten omedelbart upphör med uppmaningar att inte använda till exempel träningskläder behandlade med silver kommer tillverkaren Polygiene att lämna in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Svenskt Vatten kommer att fortsätta arbetet att få bort giftiga ämnen

Ha koll på sommarens vattenläge

Ha koll på sommarens vattenläge

För att överblicka den aktuella vattensituationen under sommaren 2019 har Svenskt Vatten tagit fram ett inrapporteringsverktyg som ska ge en samlad bild över läget. På så sätt kan Svenskt Vatten ha den samlade bilden och delge informationen till allmänhet, media och myndigheter. Informationen kommer att uppdateras fortlöpande under hela sommaren och finns tillgänglig på Svenskt Vattens webb.

Adidas fortsätter att sälja silverbehandlade kläder trots fara för vattenmiljön

Adidas fortsätter att sälja silverbehandlade kläder trots fara för vattenmiljön

I slutet av oktober publicerade Svenskt Vatten rapporten ”Silverläckan” med nya laboratorieanalyser av sportkläder som behandlats med silver. Analyserna visade bland annat att en stor del av silvret i kläderna tvättas ur efter bara några tvättar. Efter tio tvättar i tvättmaskin hade över 70% av silvret läckt ut i vattnet. Så här svarade sportkedjorna:

Reningsverken tar bort 99% av mikroplasten från avloppsvattnet

Reningsverken tar bort 99% av mikroplasten från avloppsvattnet

​En ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling ökar kunskapen om mikroplast i avloppsvatten, slam och åkermark. Rapporten visar att avloppsreningsverken renar bort 99% av mikroplasten från avloppsvattnet, men av den bortrenade mikroplasten hamnar endast 40% i slammet och det finns mikroplast i åkermark oavsett om den gödslats med slam eller mineralgödsel.

Jes la Cour Jansen

Jes la Cour Jansen vinnare av BIOFOS Ressourcepris 2018

Professor emeritus i Vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid institutionen för kemiteknik vid Lunds Universitet, Jes la Cour Jansen, är en av två föregångare inom VA-branschen som på årets Dansk Vand konferens blivit tilldelad BIOFOS Ressourcepris.

Foto: A Finnson

Många små insatser ger stora samlade miljövinster

De 42 Revaq-verken - betjänar nu mer än fem miljoner personer i Sverige och arbetar för att till naturen lämna tillbaka ännu bättre vatten till våra sjöar, vattendrag och hav och ett ännu bättre kretslopp av mull och näringsämnen till jordbruket. Ett nytt verk, Visby reningsverk, har anslutits till Revaq under året.

Kemikalieinspektionen startar utredning av produkter med antibakteriellt silver

Kemikalieinspektionen startar utredning av produkter med antibakteriellt silver

​Svenskt Vatten har låtit genomföra laboratorieanalyser av silver i sportkläder. Kläder behandlade med biocider, alltså giftiga ämnen, ska vara tydligt märkta med detta. Svenskt Vatten har anmält butiker/produkter från Adidas, Add Nature och Fitnessbutiken.se. till Kemikalieinspektionen och Kemikalieinspektionen har svarat att de startar en utredning.

Tvättråd för sportkläder behandlade med silver

Sportkläder läcker silver

​Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vattens publicerar i rapporten ”Silverläckan”. Butiker som säljer kläder med biocider, alltså giftiga ämnen, är skyldiga enligt lag att märka plaggen tydligt. I Svenskt Vattens rapport framgår att flera butiker slarvar med märkningen. Svenskt Vatten kommer därför att anmäla dem.

Ny VD för Svenskt Vatten

​Pär Dalhielm, idag direktör för förvaltningen Stöd, fritid och entreprenad i Västerås stad, blir från 1 november ny vd på Svenskt Vatten.

Regeringens fosforbeslut slår hårt mot lokala hållbara kretslopp

Svenskt Vatten har under många år lyft fram att en hållbar cirkulär återföring av de näringsämnen och mull som finns i avloppsvattnet inte innebär att fokusera på enbart fosfor. Tvärtemot detta pekar fokus i direktiven i själva verket på enbart förbränning för att återvinna enbart fosfor ur avloppsslam.

Naturskyddsföreningen blir Kranmärkt

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten och som Svenskt Vatten och dess medlemmar står bakom. Om en verksamhet är Kranmärkt betyder det att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.

Visa mer

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma