Gå direkt till innehåll
Ha koll på sommarens vattenläge

Pressmeddelande -

Ha koll på sommarens vattenläge

I delar av Sverige pågår skogsbränder redan i april. Orsaken är att det är torrt i markerna till följd av vattenbrist. I förlängningen kan detta även bli ett problem för vattenförsörjningen för vissa delar i landet.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har nu presenterat de senaste uppgifterna om grundvattennivåerna för april. Läget har inte förbättrats sedan i mars utan ser fortfarande klart sämre ut än inför sommaren 2018. Det betyder att i de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden i större delen av landet och i de små grundvattenmagasinen har situationen försämrats sedan i mars.

Svenskt Vatten har låtit genomföra en Novusundersökning under mars. Det finns flera intressanta resultat. För VA-branschen, som arbetar med att förbereda Sverige inför vad som i dagsläget ser ut som ännu en sommar med vattenbrist, ger undersökningen anledning till oro.

Några resultat från Novusundersökningen:

  • Nästan samtliga tar för givet att kranvattnet är drickbart samt att det finns vatten i kranen.
  • Drygt sex av tio vet inte vad vattentaxan ligger på.
  • Den kommunala vattenförsörjningen är inte en prioriterad fråga i människors medvetande. Skolan och äldreomsorgen anses mycket viktigare trots att dessa skulle fungera dåligt utan vattenförsörjning.

Från Svenskt Vattens sida känner vi oro för att eventuella bevattningsförbud eller andra uppmaningar om en försiktig vattenanvändning inte kommer att hörsammas då medvetenheten om situationen förefaller låg.

Majoriteten av Sveriges kommuner har en god tillgång till vatten och få kommuner är helt beroende av grundvatten för att klara vattenförsörjningen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att bland de kommuner som utfärdade bevattningsförbud 2018 uppgav 2/3-delar att det berodde på kapacitetsproblem i dricksvattenproduktionen eller i distributionsnätet. I de övriga fallen var det låga nivåer i grundvatten- och/eller ytvattentäkter som gav problem. Det krävs alltså en ökad medvetenhet och investeringar, både på kort och lång sikt, för att komma tillrätta med dessa problem.

För att underlätta och överblicka den aktuella vattensituationen under sommaren 2019 har Svenskt Vatten tagit fram ett inrapporteringsverktyg som ska ge en samlad bild över läget. Det sker genom en inrapporteringsmöjlighet via webben där de kommunala vattenverken enkelt kan knappa in om man inför bevattningsförbud eller går ut med besparingskampanjer. På så sätt kan Svenskt Vatten ha den samlade bilden och delge informationen till allmänhet, media och myndigheter. Informationen kommer att uppdateras fortlöpande under hela sommaren och finns tillgänglig på Svenskt Vattens webb

Ämnen


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Dan Löfgren

Dan Löfgren

Senior strateg Svenskt Vatten Utveckling (SVU) 070-744 17 89
Birger Wallsten

Birger Wallsten

Dricksvattenexpert 0720-80 13 48

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma