Gå direkt till innehåll
Adidas fortsätter att sälja silverbehandlade kläder trots fara för vattenmiljön

Pressmeddelande -

Adidas fortsätter att sälja silverbehandlade kläder trots fara för vattenmiljön

I ett brev till en lång rad svenska sportkedjor uppmanar Svenskt Vatten dem att fasa ut alla kläder som behandlats med silver från butikshyllorna.

- Silver är giftigt i vattnets kretslopp och vi vill informera sportkedjorna hur de på ett enkelt sätt kan bidra till bättre miljö och friskare vatten, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

I slutet av oktober publicerade Svenskt Vatten rapporten ”Silverläckan” med nya laboratorieanalyser av sportkläder som behandlats med silver. Analyserna visade bland annat att en stor del av silvret i kläderna tvättas ur efter bara några tvättar. Efter tio tvättar i tvättmaskin hade över 70% av silvret läckt ut i vattnet. Så här svarade sportkedjorna:

       - Positiva svar – har redan påbörjat utfasningen av plagg behandlade med giftigt silver – betyg A

 • Fitnessbutiken
 • Haglöfs (de har redan fasat ut alla silverbehandlade produkter)
 • Stadium

  Positiva svar – påbörjar nu planeringen för att fasa ut plagg behandlade med giftigt silver – betyg B

 • Peak Performance
 • Addnature

  Negativa svar - kommer att fortsätta sälja kläder med giftigt silver trots stort silverläckage till miljön – underkänt, betyg F

 • Adidas

  Svarat men inte alls förstått frågan – ingen närvaro, betyg F

 • POC

  Har undvikit att svara ingen fysisk närvaro, betyg F

 • Länna Sport
 • Nike
 • Outdoorexperten
 • Sportamore
 • Team Sportia
 • XXL

I brevet skriver Svenskt Vatten att: ”Antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan av silver till reningsverken. För att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt måste silver till reningsverken minska med hälften. Kläder behandlade med silver utgör både ett hot mot våra sjöar och hav men även spridning av antibiotikaresistens.”

- Handeln har en stor möjlighet att bidra till bättre miljö och friskare vatten genom små insatser. Vi har god erfarenhet av den här typen av dialog med butikskedjor och vet att många brukar vilja lyssna på vad vi har att säga. Nu är det dags för dem att rensa bort alla kläder med silver, säger Anders Finnson.

Svenskt Vatten anser att alla kläder behandlade med silver behöver vara borta år 2021, och att minst hälften måste vara borta till år 2020. Silver används som behandling av bland annat sportkläder för sina påstådda luktreducerande egenskaper och kan inte renas bort i avloppsreningsverken.

- Du som under julhandeln redan köpt silverbehandlat klädesplagg - eller kanske får i julklapp – byt gärna silverplagget i mellandagsrean. Då får du förmodligen två bra plagg utan silver för det plagget med silver som du lämnar tillbaka, säger Anders Finnson 

Länk till silverrapporten och ytterligare information.

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Anders Finnson

Anders Finnson

Senior environmental adviser EU-samordning, avlopp, miljö- och kemikaliearbete + 46 708 624 697

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma