Gå direkt till innehåll
Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Pressmeddelande -

Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Revaq-certifierade reningsverk återför mer fosfor, kväve och mull till kretsloppet än någonsin tidigare. Från år 2017 till 2018 ökade mängden fosfor, som landets 42 Revaq-verk återför till kretsloppet, med 35 procent, enligt Revaqs årsrapport.

- Det är oerhört glädjande att vi kan bidra med så här mycket näringsämnen och mull. Det visar att Revaq, ett certifieringssystem för hållbar cirkulär ekonomi, spelar en viktig roll för att kretsloppet från stad till land ska fungera, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten och ordförande i Revaqs styrgrupp.

Under 2018 återfördes 2 032 ton fosfor via slam från Revaq-certifierade reningsverk till åkermark. Det motsvarar cirka 15 procent av Sveriges totala mineralgödselimport för fosfor.

- Vi ser det här som ett betydelsefullt inspel till den pågående statliga utredningen om cirkulär återföring av fosfor till kretsloppet. Med EU:s strängaste regler för användning av slam på åkermark och ett stort förtroende hos de som använder vårt slam som gödsel, står vi för ett stort och viktigt bidrag till Sveriges behov av fosfor men även för en stor återföring av mull och kväve. Det vore mycket olyckligt om vi skulle övergå till att förbränna allt slam, säger Anders Finnson.

Landets 42 Revaq-certifierade reningsverk står numera för 50 procent av den totala slamproduktionen i Sverige. Den totala mängden slam som godkänts av Revaq för användning på åkermark uppgick förra året till 90 700 ton torrsubstans (TS). Av dessa användes 65 000 ton TS på åkermark och resterande som anläggningsjord.

Grunden i Revaq är ett kontinuerligt och konkret förebyggande kemikaliearbete - uppströmsarbetet. Under 2018 eliminerades 25 enskilda kadmiumkällor och 94 farliga ämnen fasades ut. Sedan starten år 2008 har mer än 5 000 verksamheter – till exempel industrier, biltvättar och värmeverk – kontaktats av Revaqs medlemmar för utfasning av oönskade kemikalier och ämnen. 

Länk till Revaq årsrapport 2018

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Anders Finnson

Anders Finnson

Senior environmental adviser EU-samordning, avlopp, miljö- och kemikaliearbete + 46 708 624 697

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma