Pressmeddelande -
Fultvättar du också din bil?
Ett säkert vårtecken för många är när grannarna börja tvätta bilen ute på gatan. Biltvättning som sker på gatan gör din bil ren, samtidigt som mängder av olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i våra känsliga sjöar och vattendrag.
Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan och bidrar till att cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.
Svenskt Vatten vill därför uppmärksamma den stora biltvättarhelgen som infaller den 25–26 april. Helgen syftar till att uppmärksamma de skadliga effekterna av att tvätta bilen på gatan och lyfta det självklara och mer miljövänliga alternativet, att tvätta bilen på en biltvätt där de farliga ämnena inte hamnar i naturen.
Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten poängterar att fultvättar framför allt skapar lokala vattenmiljöproblem.
- Vill du värna din närmaste badsjö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i närmaste sjö vilket förstås påverkar vattenmiljön där. Att låta bli att tvätta bilen hemma på gatan tillhör de miljöfrågor som alla bilägare kan ta tag i, säger Anders.
Om det är långt till närmsta biltvätt så passa på att tvätta bilen när du gör andra ärenden i din närmaste tätort. Om inte ens det är möjligt är rådet att tvätta bilen på en gräsplätt - och då alltid ha miljömärkt avfettningsmedel och såpa.
Kontaktperson: Anders Finnson, Svenskt Vatten, Mobil 0708 624 697
Uppgifterna är hämtade från Biltvättsrapporten 2016 https://www.hallbarbiltvatt.se/wp-content/uploads/2017/07/biltvattsrappporten_2016.pdf
Ämnen
Kategorier
Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.