Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Vattenfilmtävlingen – Sveriges största filmtävling!

    Vattenfilmtävlingen – Sveriges största filmtävling!

    Svenskt Vatten arrangerar i höst "Vattenfilmtävlingen" där alla elever i nian och gymnasiet bjuds in för att delta. Tävlingsuppgiften är att skapa en egen informationsfilm om hur viktigt rent vatten är för människor och samhälle, och via filmen påverka ungdomar att välja vattenbranschen som karriärväg. Tävlingen pågår under hösten med en prissumma på 30 000 kr och final i Stockholm.

  • Nytt vattenförslag kritiseras av Svenskt Vatten

    Ingen vet vad det kostar och besluten tas helt utan politisk diskussion. Det är två av bristerna som Svenskt Vatten, många kommuner och andra organisationer lyfter fram i sina yttranden till landets fem Vattenmyndigheter.

  • Kranvatten – samma pris som för 10 år sedan.

    Kranvatten – samma pris som för 10 år sedan.

    I genomsnitt får varje person i ett hushåll 180 liter dricksvatten av hög kvalitet hemlevererat per dygn. Efter användning renas vattnet innan det återsänds till kretsloppet. Ett genomsnittligt hushåll i Sverige betalar ca 12 kronor per dygn för denna tjänst, vilket motsvarar samma prisnivå som för 10 år sedan.

  • Hållbar stad kräver politisk samverkan

    Samhällsfrågor kräver att politiker vågar ta obekväma beslut och samarbetar. Hade vi inte gjort det i Jönköping hade vi aldrig kommit så långt, sa Acko Ankarberg vid Almedalsseminariet "Den hållbara staden byggs underifrån". Seminariet arrangerades av Avfall Sverige, Gasföreningen, Svensk Fjärrvärme och SvensktVatten.

  • Sverige vann mot EU-kommissionen

    EU-domstolen har idag lämnat ett förslag som innebär att åtalet mot Sverige när det gäller efterlevnaden av avloppsdirektivet, ogillas. Svenska VA-kunder i kommuner i Norrland och i södra Sveriges inland kan därmed slippa att drabbas av över 2000 miljoner i extra kostnader.

  • Östersjöns miljö kräver fler åtgärder från flera aktörer

    Svenskt Vatten anser att regeringens havsmiljöproposition innehåller flera för havsmiljön viktiga förslag. Jordbruket är en stor källa till kväve- och fosforutsläpp till Östersjön, därför är det viktigt att regeringen har lagt förslag som är riktade till den svenska jordbrukssektorn. Men det behövs fler åtgärder frånflera aktörer för att klara Östersjöns miljö.

  • VA-branschen har hög potential att bidra till en hållbar klimat- och energipolitik

    Regeringens energiuppgörelse innehåller ett antal förslag som är positiva för den svenska vattentjänstbranschens arbete med en hållbar klimat- och energipolitik. Enligt Svenskt Vattens bedömningar är den totala biogaspotentialen i Sverige 10,6 TWh per år, vilket motsvarar ca 900000 bensindrivna personbilar.

  • VA-branschen får stöd med 25,5 miljoner kronor från Energimyndigheten till energieffektivisering.

    Statens Energimyndighet har nyligen beslutat att bevilja en ansökan från Svenskt Vatten om ett statligt bidrag på 25,5 miljoner kronor för en fortsättning av det pågående projektet: "VA-verkens bidrag till Sveriges energieffektivisering". Huvuddelen av pengarna skall användas till investeringar som minskar energianvändningen vid landets Vatten- och Avloppsverk.
    Projektet, som varit mycket lycko

  • Lena Söderberg ny VD för Svenskt Vatten

    Lena Söderberg, nu VD och koncernchef för KRAV, blir ny VD för Svenskt Vatten. Lena efterträder Roger Bergström som efter 9 år som VD går i pension under hösten 2008.

Visa mer