Kranvattentävlingen i Växjö avgjord
Det blev Halmstad och Höganäs som går till riksfinalen i Stockholm den 18 november i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Hedersomnämnanden gavs till Oskarshamn och Eksjö.
Det blev Halmstad och Höganäs som går till riksfinalen i Stockholm den 18 november i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Hedersomnämnanden gavs till Oskarshamn och Eksjö.
På måndag den 5 oktober startar tävlingen om vilken av Sveriges kommuner som har det godaste kranvattnet. Deltävlingar kommer att genomföras på 10 olika orter under oktober. Finalen anordnas i Stockholm den 18 november, då korar vi kommunen med Sveriges godaste kranvatten. En jury med erfarna sommelierer och vinkännare kommer bedöma 104 kommuners kranvatten. Press hälsas välkomna!
Biogasanvändningen ökade med 7 procent i Sverige under 2019 och uppgår nu till nära 4 terawattimmar. Den svenska biogasproduktionen ökade med 3,3 procent. Samtidigt användes 2,4 miljoner ton rötrest från svenska biogasanläggningar som gödningsmedel inom jordbruket. Det visar ny statistik från Energimyndigheten
Nu är det dags för tävlingen Sveriges Godaste Kranvatten då den första deltävlingen sker i Växjö på måndag den 5 oktober. Var femte år genomförs Kranvattentävlingen och i år vaskar vi fram de 20 finalisterna under oktober månad. Finalen anordnas i Stockholm den 18 november. Lokala juryrepresentanter är landshövdingen Maria Arnholm och Göran Stenberg, vinbaren Winenine.
Var femte år genomförs Kranvattentävlingen och i år gör vi det under oktober månad. Finalen anordnas i Stockholm i november och då korar vi Sveriges godaste kranvatten. Innan dess har deltävlingar genomförts runt om i Sverige. Från Kalix i norr till Bromölla i söder, med sammanlagt tio olika deltävlingar.
I Sverige har vi vant oss vid världens mest exklusiva lyx, rent kranvatten och fungerande avloppsrening. Förutsättningarna att leverera hållbara vattentjänster över tid ändras dock i takt med att samhället förändras. Den samhällskritiska men osynliga infrastruktur som förser oss med rent dricksvatten och renar vårt avloppsvatten, VA-systemen, behöver uppgraderas och anpassas till bland annat ett f
Svenskt Vatten erbjuder ett kostnadsfritt webinar onsdagen den 13 maj på förmiddagen (kl. 09.00-11.30). Där lyfter vi bland annat framtida hot som vattenbrist och skyfall. Vidare behandlas olika aspekter på "kemikaliesamhället". Vad krävs framöver för att samhället ska klara av att ta hand om kemikalier och läkemedelsrester som hamnar i avloppen? Kan vi förebygga problemen?
Ett säkert vårtecken för många är när grannarna börja tvätta bilen ute på gatan. Biltvättning som sker på gatan gör din bil ren, samtidigt som mängder av olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i våra känsliga sjöar och vattendrag.
I Svenskt Vattens nya rapport Hållbarhetsindex (HBI) för 2019 beskrivs tillståndet i VA-Sverige. Det är sjätte gången som HBI presenteras. Nu med 171 deltagande kommuner, vilket är fler än någonsin.
Vi har under de senaste veckorna avvaktat utvecklingen för att bedöma möjligheten att genomföra stämman. Utifrån gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten väljer vi att inte genomföra en fysisk Vattenstämma i Kalmar.
Den statliga utredningen om Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har nu överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam med undantag för spridning av slam med god kvalitet på jordbruksmark. Istället för att bidra till klimatutsläpp genom förbränning av slam ska vi utveckla resursanvändningen och lagra kol i marken.
En Deloitte-studie om tillverkarnas ansvar att förhindra mikroföroreningar från att komma ut i miljön drar slutsatsen att EU redan har tillräcklig lagstiftning för att behålla dricks- och avloppsvattentjänster prismässigt överkomliga för konsumenterna.