Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Det kommunala vattnet är fortfarande för billigt

Det kommunala vattnet är fortfarande för billigt

I Sverige har vi vant oss vid världens mest exklusiva lyx, rent kranvatten och fungerande avloppsrening. Förutsättningarna att leverera hållbara vattentjänster över tid ändras dock i takt med att samhället förändras. Den samhällskritiska men osynliga infrastruktur som förser oss med rent dricksvatten och renar vårt avloppsvatten, VA-systemen, behöver uppgraderas och anpassas till bland annat ett f

Pressinbjudan till Svenskt Vattens digitala Vattenstämma

Pressinbjudan till Svenskt Vattens digitala Vattenstämma

Svenskt Vatten erbjuder ett kostnadsfritt webinar onsdagen den 13 maj på förmiddagen (kl. 09.00-11.30). Där lyfter vi bland annat framtida hot som vattenbrist och skyfall. Vidare behandlas olika aspekter på "kemikaliesamhället". Vad krävs framöver för att samhället ska klara av att ta hand om kemikalier och läkemedelsrester som hamnar i avloppen? Kan vi förebygga problemen?

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan och bidrar till att cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav.

Fultvättar du också din bil?

​Ett säkert vårtecken för många är när grannarna börja tvätta bilen ute på gatan. Biltvättning som sker på gatan gör din bil ren, samtidigt som mängder av olja, kemikalier och tungmetaller rinner rakt ut i våra känsliga sjöar och vattendrag.

Ny rapport - Tillståndet i VA-Sverige

Ny rapport - Tillståndet i VA-Sverige

I Svenskt Vattens nya rapport Hållbarhetsindex (HBI) för 2019 beskrivs tillståndet i VA-Sverige. Det är sjätte gången som HBI presenteras. Nu med 171 deltagande kommuner, vilket är fler än någonsin.

Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

​Den statliga utredningen om Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har nu överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam med undantag för spridning av slam med god kvalitet på jordbruksmark. Istället för att bidra till klimatutsläpp genom förbränning av slam ska vi utveckla resursanvändningen och lagra kol i marken.

Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

En Deloitte-studie om tillverkarnas ansvar att förhindra mikroföroreningar från att komma ut i miljön drar slutsatsen att EU redan har tillräcklig lagstiftning för att behålla dricks- och avloppsvattentjänster prismässigt överkomliga för konsumenterna.

Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

Idag har slutbetänkandet för Vattenförvaltningsutredningen lämnats till Miljödepartementet och regeringen. Svenskt Vatten anser att utredningen är välgjord. Den föreslår förändringar som är nödvändiga för en långsiktigt god vattenförvaltning. Vi står bakom förslagen att avskaffa vattenmyndigheterna och organisera statens arbete på samma sätt som andra frågor organiseras på.

Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Stor ökning av fosfor, kväve och mull från Revaq

Landets 42 Revaq-certifierade reningsverk står numera för 50 procent av den totala slamproduktionen i Sverige. Den totala mängden slam som godkänts av Revaq för användning på åkermark uppgick förra året till 90 700 ton torrsubstans (TS). Av dessa användes 65 000 ton TS på åkermark och resterande som anläggningsjord.

Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet

Sverige stäms i EU-domstolen för brott mot avloppsdirektivet

I värsta fall kan brotten mot det 30 år gamla avloppsdirektivet sluta med vite på flera hundra miljoner, pengar som i så fall kan komma att tas från miljödepartementets budget. EU-kommissionen hävdar att ett antal svenska reningsverk inte uppfyller kraven i direktivet. Svenskt Vatten menar att kommunerna följt och agerat enligt svenska statens regelverk, där råder inget tvivel.

Polygiene hotar med stämning på en miljon kronor

Svenskt Vattens kampanj mot onödig, miljöfarlig användning av silverprodukter hotas med stämning och vite. Om inte Svenskt Vatten omedelbart upphör med uppmaningar att inte använda till exempel träningskläder behandlade med silver kommer tillverkaren Polygiene att lämna in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Svenskt Vatten kommer att fortsätta arbetet att få bort giftiga ämnen

Ha koll på sommarens vattenläge

Ha koll på sommarens vattenläge

För att överblicka den aktuella vattensituationen under sommaren 2019 har Svenskt Vatten tagit fram ett inrapporteringsverktyg som ska ge en samlad bild över läget. På så sätt kan Svenskt Vatten ha den samlade bilden och delge informationen till allmänhet, media och myndigheter. Informationen kommer att uppdateras fortlöpande under hela sommaren och finns tillgänglig på Svenskt Vattens webb.

Visa mer

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma