Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Framsida SVU-rapport 2016-12: Kungsängsverket i Västerås. Foto: Mälarenergi

Ny SVU-rapport: Nya utsläppskrav för svenska reningsverk ... (avlopp och miljö)

När utsläppsvillkoren skärps kan detta få stor effekt på miljöpåverkan från reningsverkens processer i relation till mängden vatten som renas, men det behöver inte få det. Det som framförallt påverkar utfallet är vilken reningsprocess man har idag och i framtiden, hur den direkta lustgasavgången ändras vid skärpta utsläppskrav och kolkällans ursprung.

Framsidesbild rapport 2016-10. Foto: Magnus Arnell, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Ny SVU-rapport: Användning av hållbarhetsindex för effektiv samverkan mellan kommuner (organisation och juridik)

Projektet utvärderar möjligheten att använda resultatet från VASS-hållbarhetsindex som utgångspunkt för mellankommunal samverkan och för- bättringsarbete av VA-verksamhet. Vidare har projektet även kartlagt två kommuners behov av åtgärds och förnyelseplanering av befintliga VA-system. Författare: Helene Sörelius, Gilbert Svensson, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Rapport 2016-09s omslagsfoto: Exempel på naturgrus och bergkross/Elin Elmefors (JTI)

Ny SVU-rapport: Bergkross och naturgrus som filtermaterial i markbäddar ... (avlopp och miljö)

Rapporten beskriver val av bergkross och naturgrus till användning som filtermaterial i en markbädd. Materialens kornstorlekskurva och vattengenomsläpplighet studerades. Provtagningsplan inför en planerad jämförande studie ingår. Författare: Elin Elmefors och David Eveborn (JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik), Malin Tuvesson (MittSverige Vatten)

1,4 miljarder snusprillor spolas i svenska toaletter varje år

1,4 miljarder snusprillor spolas i svenska toaletter varje år

​Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas. Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Varje dag spolar svenskarna ner ca 4 miljoner snusprillor eller påssnus. Det motsvarar 100 normalstora lastbilslass. Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus

Ny kommunikationschef hos branschorganisationen Svenskt Vatten

Ny kommunikationschef hos branschorganisationen Svenskt Vatten

Dan Löfgren blir ny kommunikationschef på branschorganisationen Svenskt Vatten. Han har tidigare bl a arbetat som både kommunikationschef och näringslivschef i Norrtälje kommun och Regionchef hos Företagarna. Dan Löfgren börjar den 28 november.

  Ny C-rapport från SVU: Avvattning av slam från små avloppsanläggningar ... (avlopp och miljö)

Ny C-rapport från SVU: Avvattning av slam från små avloppsanläggningar ... (avlopp och miljö)

Slam från slamavskiljare har ofta ett lågt näringsinnehåll i förhållande till metallinnehållet. Fraktionen kan därför bli mindre attraktiv att återföra till jordbruksmark. Projektet har studerat kvalitet hos fast och våt fas efter avvattning av slamavskiljarslam samt tänkbara avsättningsalternativ för de två faserna. Författare: E. Elmefors och I. Sylwan (JTI)

Färre farliga ämnen i miljön efter hundratals miljöinsatser av reningsverk

Färre farliga ämnen i miljön efter hundratals miljöinsatser av reningsverk

Hälften av landets avloppsvatten renas nu i reningsverk som är certifierade av Revaq. Dessa har världens tuffaste regler för att fasa ut farliga ämnen och ger därmed nya möjligheter för kretslopp mellan stad och land och den cirkulära ekonomin.
Under 2015 återfördes cirka 1 300 ton fosfor från stad till åkermark, vilket motsvarar mer än en tiondel av Sveriges mineralgödselimport. Det återförde

Framsidesbild rapport 2016-07: Förnyelse av vattenledningar i Malmö. Maria Rindelöv, Sydvatten

Ny SVU-rapport: Statusbedömning av ledningsnät (rörnät och klimat)

Rapporten redovisar 8 metoder som kan användas för att bedöma statusen av ledningsnät utan att behöva gräva fram dem eller orsaka avbrott i vattenleveransen. Den viktigaste parametern för ett ledningsnät är statusen för själva ledningsmaterialet. Författare: Kenneth M Persson, Sydvatten och Sweden Water Research; Maria Rindelöv, Sydvatten; Roberto Grassi, Grad

Visa mer

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma