Gå direkt till innehåll
Foto; Samuel Svensäter
Foto; Samuel Svensäter

Pressmeddelande -

Kommer Sundsvallsborna dricka mineralvatten från kranen i framtiden? - undrar världsfotografen och filmaren Mattias Klum

Hur ser Västernorrlänningarna på värdet av vatten? Är du också en av dem som tar rent vatten för givet? Branschorganisationen Svenskt Vatten arrangerar Vattenresan tillsammans med Mattias Klum, som genom sina bilder vill uppmärksamma något av det viktigaste vi har – rent vatten.

Idag är Sundsvalls dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel, klassat som naturligt mineralvatten och är därmed kanske ett av världens absolut bästa kranvatten. Men många tar det för givet. Om vi ska kunna behålla kvalitén på dricksvattnet i Sundsvall även i framtiden behöver vattenfrågan lyftas och prioriteras av både lokala och nationella samhällsaktörer.


– Vatten är en fantastisk naturresurs som vi alla har tillgång till direkt i kranen. Det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis. Vårt kranvatten är en riktig förmån, men många tar det för givet och prioriterar det inte tillräckligt högt. Det vill vi ändra på, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

Jag har som fotograf och filmare under många år arbetat i alla världsdelar med miljöer, hotade arter och kulturer och ofta har vattnet varit den gemensamma nämnaren. I Sverige har vi stor tillgång på sötvatten, men det är inte samma sak som god tillgång på dricksvatten. Mitt samarbete med Svenskt Vatten springer ur en gemensam uppfattning att det är dags att värna det som i mångt och mycket är grunden till allt liv, vårt välbefinnande och vår hälsa, säger Mattias Klum, världsfotograf och filmare.

Svenskt Vatten startar Vattenresan och genomför tillsammas med Mattias Klum besök i Sveriges samtliga 21 län i Sverige, med start i Sundsvall, Vänsternorrland. På samtliga platser uppmärksammas de lokala vattenutmaningarna samtidigt som allmänheten kan se Mattias Klum fotografera och ställa frågor på plats.

Vattenresan invigs i Sundsvall Måndag 3 oktober:

Tid: 11.30-12.45
Plats: Kulturmagasinet
Packhusgatan 4, Sundsvall

Tid för media att ställa frågor:
11.00-11.30

Program:

11.30 Anna Linusson, vd Svenskt Vatten och Peder Björk, Sundsvalls kommunalråd (S) berättar om våra vattenutmaningar - i Sverige och Västernorrland. Gunnar Holmgren, landshövding i Västernorrland och Mattias Klum inviger Vattenresan.

12.00-12.45 Gemensam promenad till hamnen för en exklusiv fotoworkshop med Mattias Klum.

Mer information kring Vattenresan finns på www.svensktvatten.se/vattenresan
För frågor vänligen kontakta: Kristina Melander, projektledare Vattenresan
tel: 070-240 88 47, epost:
kristina.melander@svensktvatten.se.

Följ @vattenresan på Instagram.

#vattenresan

Ämnen

Taggar


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Presskontakt

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96