Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ​Receptbelägg miljöfarliga läkemedel

    ​Receptbelägg miljöfarliga läkemedel

    IVL har i samarbete med Svenskt Vatten Utveckling tagit fram rapporten ”Miljönyttan av uppströmsåtgärder för minskad spridning av läkemedel till miljön”. Rapporten visar på en rad förebyggande åtgärder för att minska mängden läkemedel som hamnar i naturen. Att receptbelägga läkemedel som är miljöfarliga är ett förslag.

  • Låt oss slippa PFAS i popcorn-påsarna

    Låt oss slippa PFAS i popcorn-påsarna

    Ny rapport från Svenskt Vatten, "Jakt pågår". Micropopcorn-påsar i många svenska butiker innehåller giftiga högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det är på tiden att vi slipper dem helt.

  • Kranmärkning av kommuner och myndigheter

    Kranmärkning av kommuner och myndigheter

    I samband med Världsvattendagen den 22 mars lanseras hållbarhetsmärkningen Kranmärkt på nationell nivå i Sverige. Märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten. De som uppfyller kraven kan redan i dag ansöka om den nationella märkningen på Svenskt Vattens webbsida.

  • ©Arttim–stock.adobe.com

    Anser inte regeringen att dricksvatten är ett viktigt livsmedel?

    Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel men i regeringens nyligen presenterade livsmedelsstrategi saknas förslag om förbättrat skydd. Svenskt Vatten anser att regler om spridning av bekämpningsmedel och farliga kemikalier nära dricksvattentäkter ska skärpas – inte luckras upp.

  • Sveriges VA-organisationer måste rusta mer för framtiden

    Sveriges VA-organisationer måste rusta mer för framtiden

    Årets hållbarhetsindex, som branschorganisationen Svenskt Vatten har genomfört, visar att status på de kommunala vatten- och avloppstjänsterna är relativt bra idag, men små kommuner står inför särskilt stora utmaningar på grund av att de har mindre organisationer. De har dessutom ofta svårare geografiska förutsättningar. För att möta dessa utmaningar är samverkan en nyckelfaktor.

  • 1,4 miljarder snusprillor spolas i svenska toaletter varje år

    1,4 miljarder snusprillor spolas i svenska toaletter varje år

    ​Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas. Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Varje dag spolar svenskarna ner ca 4 miljoner snusprillor eller påssnus. Det motsvarar 100 normalstora lastbilslass. Våra avloppsreningsverk är inte byggda för att ta hand om farliga ämnen som till exempel kadmium från snus

  • Ny kommunikationschef hos branschorganisationen Svenskt Vatten

    Ny kommunikationschef hos branschorganisationen Svenskt Vatten

    Dan Löfgren blir ny kommunikationschef på branschorganisationen Svenskt Vatten. Han har tidigare bl a arbetat som både kommunikationschef och näringslivschef i Norrtälje kommun och Regionchef hos Företagarna. Dan Löfgren börjar den 28 november.

  • Färre farliga ämnen i miljön efter hundratals miljöinsatser av reningsverk

    Färre farliga ämnen i miljön efter hundratals miljöinsatser av reningsverk

    Hälften av landets avloppsvatten renas nu i reningsverk som är certifierade av Revaq. Dessa har världens tuffaste regler för att fasa ut farliga ämnen och ger därmed nya möjligheter för kretslopp mellan stad och land och den cirkulära ekonomin.
    Under 2015 återfördes cirka 1 300 ton fosfor från stad till åkermark, vilket motsvarar mer än en tiondel av Sveriges mineralgödselimport. Det återförde

  • Pressinbjudan: Vattnets beslutsfattare samlas i Göteborg

    Pressinbjudan: Vattnets beslutsfattare samlas i Göteborg

    ​Den 10-11 maj hålls Vattenstämman på Svenska Mässan i Göteborg. Vattenstämman, som arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten, är en mötesplats för vatten-, miljö- och samhällsplanerar-Sverige. Årets medarrangör är Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad och drygt 700 deltagare från hela Sverige kommer att samtala om vatten i syfte att skapa hållbara vattentjänster.

Visa mer