Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Rapportframsida: Käppalaverket. Foto: Björn Leijon

SVU-rapport om datormodellering av avloppsreningsverk för övergripande hållbarhetsanalys (avlopp och miljö)

Genom att använda dynamiska modeller och kombinera resultat från årslånga simuleringar av ARV med livscykelanalys kan olika driftstrategier utvecklas och utvärderas utifrån en uppsättning hållbarhetskriterier för att maximera resursutvinning och energieffektivitet samtidigt som vattenkvalitén bibehålls och driftskostnaderna kontrolleras. Metodiken har tillämpats vid en fallstudie av Käppalaverket.

SVU-rapport framsida: Illustration: Anna Karlsson, Friends & Family

SVU-rapport om källsorterande system för spillvatten och matavfall... (rörnät, klimat, avlopp, miljö, organisation och juridik)

Att införa källsorterande system kan vara ett sätt att klara framtidens krav på utsläpp till recipient och kretslopp av växtnäringsämnen. Projektets syfte var att stötta svenska VA-aktörer genom att 1) sammanställa befintliga erfarenheter av källsorterande system, 2) genomföra en ekonomisk analys utifrån kostnader och samhällsnytta, samt 3) belysa centrala planerings- och implementeringsfrågor.

Framsidesbild: Tillskottsvatten i vardande på Wieselgrensplatsen i Göteborg, Ann Mattsson, Gryaab.

C-SVU-report about the impact of infiltration and inflow on wastewater treatment plants (rörnät, klimat, avlopp och miljö)

Av litteraturstudien framgår att tillskottsvatten är ett problem för drift, ekonomi och reningsresultat för många reningsverk men att kvantifieringen och regleringen varierar. I fallstudien, där 11 svenska reningsverk ingår, var medianflödet 250-500 l/P/d medan 99-percentilen för flödet varierade mellan 500 och 1500 l/P/d mellan reningsverken.

Rapportframsida: Sunders biogasanläggning (Växjö kommun).

C-SVU-rapport om mera biogas i Växjö genom ny förbehandling (avlopp & Miljö)

Sundets biogasanläggning i Växjö rötar både slam från avloppsreningsverket och sedan några år också källsorterat matavfall. 2014 installerades en ny förbehandlingsteknik, s.k. termisk hydrolys (Cambi AS). Rapporten beskriver en uppföljning/utvärdering av teknikens betydelse. Utvärderingen utfördes i samarbete mellan Växjö kommun, Cambi AS, SLU och RISE.

Rapportframsida: Skyfallsåtgärd på Skt Kjelds Plads i Köpenhamn. Foto: Mattias Salomonsson, Sweco.

Ny SVU-rapport: Beredskapsplanering för skyfall (rörnät & klimat)

Denna rapport beskriver hur effekterna av skyfall kan minimeras genom utarbetande av en beredskapsplan. Metoden baseras på en genomförd skyfallskartering i GIS för kartläggning av riskerna, samt en kostnads- nyttoanalys för prioritering av åtgärder. Ett resonemang förs också om fördelning av ansvar mellan olika aktörer.

Rapportframsidesbild: Webversionen av QMRA-verktyget

SVU-rapport om vidareutveckling av QMRA-verktyget – fas 1 (dricksvatten och hälsa)

Det svenska QMRA-verktyget som utvecklades 2009 upplevdes som svårt att använda av vattenproducenterna och dricksvattenprogrammet DRICKS fick uppdraget att förbättra modellen och göra den mer lättanvänd. I fas 1 av projektet har felaktigheter korrigerats samt en behovs- och omvärldsanalys gjorts för det fortsatta arbetet. Även en webbaserad version av QMRA-verktyget har utvecklats.

Visa mer

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma