Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

    Fortsatt jordbruksanvändning - Revaq är rätt väg

    ​Den statliga utredningen om Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam har nu överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår förbud mot spridning av avloppsslam med undantag för spridning av slam med god kvalitet på jordbruksmark. Istället för att bidra till klimatutsläpp genom förbränning av slam ska vi utveckla resursanvändningen och lagra kol i marken.

  • Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

    Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten

    En Deloitte-studie om tillverkarnas ansvar att förhindra mikroföroreningar från att komma ut i miljön drar slutsatsen att EU redan har tillräcklig lagstiftning för att behålla dricks- och avloppsvattentjänster prismässigt överkomliga för konsumenterna.

  • SVU-rapport om Planering och genomförande av VA-investeringar. En branschövergripande analys

    SVU-rapport om Planering och genomförande av VA-investeringar. En branschövergripande analys

    Finns det organisatoriska och finansiella faktorer som påverkar VA-organisationernas förmåga att planera och genomföra investeringar? En undersökning av budget och utfall för VA-investeringar åren 2015−2017 och planerade investeringar för åren 2018−2021 visar att det är viktigt att det finns god tillgång på kompetens i kommunen samt att mindre kommuner drar fördel av att samverka.

  • Ny C-rapport från SVU

    Ny C-rapport från SVU

    Fosfor har länge starkt prioriterats vad gäller återvinning från avlopp och i direktivet till den sittande slamutredningen är fosfor det enda näringsämnet som nämns. Kväve bör dock prioriteras högst enligt en ny utvärdering av kriterier kopplade till användning av icke förnybar resurs, sårbarhet, och potentiellt minskad klimatpåverkan.

  • Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

    Bra att Vattenmyndigheterna avskaffas

    Idag har slutbetänkandet för Vattenförvaltningsutredningen lämnats till Miljödepartementet och regeringen. Svenskt Vatten anser att utredningen är välgjord. Den föreslår förändringar som är nödvändiga för en långsiktigt god vattenförvaltning. Vi står bakom förslagen att avskaffa vattenmyndigheterna och organisera statens arbete på samma sätt som andra frågor organiseras på.

  • Ny SVU-rapport: Vattenförluster från ledningsnätet – beräkningsverktyg för en hållbar nivå

    Ny SVU-rapport: Vattenförluster från ledningsnätet – beräkningsverktyg för en hållbar nivå

    Sverige har relativt stora vattenförluster från dricksvattennätet. Internationellt har det utarbetats metoder för beräkning av den samhällsekonomiskt hållbara nivån för vattenförluster. Projektet har anpassat dessa metoder för svenska förhållanden. I rapporten presenteras ett beräkningsverktyg som kan användas för att beräkna den hållbara nivån för vattenförluster i varje kommun.

  • Ny SVU-rapport: Reparationsmetoder för betongkonstruktioner i vattenverk

    Ny SVU-rapport: Reparationsmetoder för betongkonstruktioner i vattenverk

    Inom en snar framtid kommer omfattande renoveringar av betongkonstruktioner att behöva göras på många vattenverk. Det är viktigt att reparationerna utförs så att de håller över tid. Projektet har identifierat, kartlagt och utvärderat de cementbaserade material och metoder som bör användas vid reparation av betongkonstruktioner i vattenverk.

  • Ny SVU-rapport: Underhållsplanering för betongkonstruktioner i vattenverk

    Ny SVU-rapport: Underhållsplanering för betongkonstruktioner i vattenverk

    Genom en underhållsplan kan ett vattenverk skaffa sig kontroll över sina betongkonstruktioner så att underhållet kan baseras på fakta. En underhållsplan beskriver konstruktionens status, vad som behöver göras, när det ska göras och vem som är ansvarig. Konstruktionens återstående livslängd kan beräknas, och rätt åtgärder kan sättas in vid rätt tidpunkt med rätt material och metoder.

  • Ny SVU-rapport: Instrumentera rätt på avloppsreningsverk (Avlopp & miljö)

    Ny SVU-rapport: Instrumentera rätt på avloppsreningsverk (Avlopp & miljö)

    Instrumenten på avloppsreningsverken blir allt fler och är viktiga för både övervakning och processtyrning. Rapporten sammanställer praktiska erfarenheter och kunskap kring instrumentering, och ska bidra till att reningsverken i Sverige får tillräckligt god mätdatakvalitet från sina instrument för att de ska kunna nå sina utsläppskrav. Rapporten innehåller handfasta råd och rekommendationer.

  • Ny SVU-rapport: Individers uppfattning om risker med dricksvattnet

    Ny SVU-rapport: Individers uppfattning om risker med dricksvattnet

    Dricksvattenkonsumenterna följer inte alltid de råd som ges när vattnet av någon anledning har blivit förorenat. Hur bedömer olika människor risker med dricksvattnet? Och hur ska myndigheter och dricksvattenproducenter bäst kommunicera sina rekommendationer? Det är ett par av frågorna som rapporten söker svar på via svensk och internationell forskning.

  • Bolmentunneln, foto: Sydvatten, www.varldenshaftigaste.se

    Ny SVU-rapport: VA-tunnlar – erfarenheter från utredning till drift

    Rapporten sammanställer kunskap och erfarenheter från genomförda och pågående VA-tunnelprojekt i Sverige och andra länder. Rapporten vänder sig till tunnelägare, VA-bolag/organisationer, VA-konsulter samt VA-entreprenörer och finns att hämta hem som PDF-fil från Svenskt Vattens webbplats.

Visa mer