Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny SVU-rapport: Klimatanpassning av vatten- och avloppssystemen – dagens kunskap och forskningsbehov

    Ny SVU-rapport: Klimatanpassning av vatten- och avloppssystemen – dagens kunskap och forskningsbehov

    Klimatförändringarna förväntas öka frekvensen av extrema väderhändelser, och hela samhället måste klimatanpassas. Förebyggande åtgärder behövs för att vattnet ska få plats i staden och för att säkerställa rent dricksvatten. Rapporten tar upp bland annat ansvarsfördelning, finansiering och forskningsbehov. Den ingår i ett större sammanhang inom Svenskt Vattens arbete med bland annat policypåverkan.

  • "Ny SVU-rapport: Rättvisa och skälighet – om olika sätt att fördela kostnaderna för VA

    "Ny SVU-rapport: Rättvisa och skälighet – om olika sätt att fördela kostnaderna för VA

    Projektet har undersökt vad en rättvis och skälig fördelning av kostnaden för vatten och avlopp (VA) kan vara i ett svenskt sammanhang. Författaren har intervjuat personer i VA-branschen, studerat centrala dokument och tillämpat praktiskfilosofiska och politiska teorier. Resultaten visar att det idag används en rad olika principer för att avgöra vad som är en rättvis och skälig fördelning.

  • Ny SVU-rapport: Slamhygienisering – kartläggning och utvärdering av tekniker (Avlopp & miljö)

    Ny SVU-rapport: Slamhygienisering – kartläggning och utvärdering av tekniker (Avlopp & miljö)

    Rapporten presenterar en kartläggning av potentiella tekniker för slamhygienisering baserat på en litteraturstudie. För tekniker med hög teknisk mognad och tillräckligt underlag för bedömning av hygieniseringseffekt har projektet utvärderat aspekter som är relevanta för svenska avloppsreningsverk. Valet av teknik är högst specifikt för varje reningsverk.

  • Ny SVU-rapport: Digital Manual – digitalisering av driftinstruktioner för VA

    Ny SVU-rapport: Digital Manual – digitalisering av driftinstruktioner för VA

    Hur ofta används driftinstruktioner och hur tillgängliga är de i det dagliga arbetet vid svenska VA-anläggningar? Går det att utforma driftinstruktioner utifrån användarperspektivet och utnyttja digitala verktyg för att öka tillgängligheten? Genom nära samarbete med kommunala VA-verksamheter och kompetenser inom användarvänlig design, VA-teknik, IT och digitalisering har det tagits fram en modell.

  • Nödvändiga investeringar i vatteninfrastrukturen kan ta 200 år

    Nödvändiga investeringar i vatteninfrastrukturen kan ta 200 år

    En ny undersökning från Svenskt Vatten visar att majoriteten av landets kommuner i framtiden kan få stora problem med dricksvattenförsörjningen. Under nuvarande förutsättningar kan renoveringar och uppgraderingar nationellt ta upp till 200 år.

  • Pressinbjudan: Välkommen till NORDIWA 2023 den 5-7 september i Göteborg

    Pressinbjudan: Välkommen till NORDIWA 2023 den 5-7 september i Göteborg

    Media hälsas välkommen till NORDIWA 2023 i Göteborg den 5-7 september. Konferensen behandlar bl. a. hur klimatutmaningen ska hanteras och våra samhällen anpassas när skyfallen kommer tätare och blir allt kraftigare? Hur förebyggs kriser och görs försörjningskedjor starkare så att exempelvis kemikaliebrist inte uppstår? Vad händer med EU-kommissionens förslag till nytt avloppsdirektiv?

  • Pressinbjudan: Välkommen till NORDIWA 2023 den 5-7 september i Göteborg

    Pressinbjudan: Välkommen till NORDIWA 2023 den 5-7 september i Göteborg

    Pressinbjudan till konferensen NORDIWA 2023 i Göteborg den 5-7 september. Frågor som behandlas är bl. a. hur klimatutmaningen ska hanteras och våra samhällen anpassas när skyfallen kommer tätare och blir allt kraftigare? Hur förebyggs kriser och görs försörjningskedjor starkare så att kemikaliebrist inte uppstår? Konferensen genomförs i fem parallella spår med nästan 200 medverkande talare.

  • Ny SVU-rapport: Beslutsstöd för tillskottsvatten

    Ny SVU-rapport: Beslutsstöd för tillskottsvatten

    Ett beslutsstöd för hantering av tillskottsvatten har tagits fram. Det består av tre verktyg som är utvecklade i kalkylbladsfiler i Microsoft Excel: för vattenbalans, för nulägesanalys och för åtgärdsvärdering. Till verktygen finns en manual som presenteras i SVU-rapporten. Syftet är att ge svenska VA-organisationer ett stöd och en struktur för arbetet med tillskottsvatten.

Visa mer