Gå direkt till innehåll
"Ny SVU-rapport: Rättvisa och skälighet – om olika sätt att fördela kostnaderna för VA

Nyhet -

"Ny SVU-rapport: Rättvisa och skälighet – om olika sätt att fördela kostnaderna för VA

I en nyligen offentliggjord forskningsrapport har det undersökts vad en rättvis och skälig fördelning av kostnaderna för vatten och avlopp (VA) kan innebära i ett svenskt sammanhang. Rapporten, som är resultatet av djupgående intervjuer med personer inom VA-branschen, studier av centrala dokument och tillämpning av praktiskfilosofiska och politiska teorier, belyser den komplexa frågan om rättvisa och skäliga VA-kostnader.

Rapporten visar att det i dag används en rad olika principer för att avgöra vad som är en rättvis och skälig fördelning av VA-kostnaderna. Dessa principer varierar stort, vilket leder till en osäker och ojämn fördelning av kostnaderna mellan olika aktörer och hushåll.

- Forskningen visar att det finns ett stort behov av att ompröva de nuvarande principerna för fördelning av VA-kostnaderna. Det är viktigt att vi hittar en modell som är både rättvis och skälig, och som tar hänsyn till både miljömässiga och sociala aspekter, säger Alexander Keucken, forsknings- och utvecklingsledare hos Svenskt Vatten Utveckling (SVU).

Projektet har också identifierat ett antal principer som skulle kunna användas i stället för eller som komplement till de nuvarande principerna. Dessa nya principer kan potentiellt bidra till en mer rättvis och hållbar fördelning av VA-kostnaderna.

Nr: 2023-14
Titel: Rättvisa och skälighet – om olika sätt att fördela kostnaderna för VA
Författare: Karl de Fine Licht, Chalmers tekniska högskola
Länk till pdf: https://vattenbokhandeln.svens...

----------------------------------------------------------------------------------------------
Rutin för utgivande av Svenskt Vatten Utvecklings (SVUs) egna rapporter!
Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar under de tre första månader genom länk som skickas ut i e-post. Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla som vanligt genom Svenskt Vattens hemsida, vår rapportdatabas, Vattenbokhandeln och Newsdesk. Medlemmar, företagsabonnenter och icke-medlemmar som anmält sig till Newsdesk får då rapportinformation och länk.

C-rapporter blir allmänt tillgängliga direkt som vanligt och får även fortsättningsvis skickas vidare direkt till eventuellt intresserade.
S-rapporter är en ny serie. Det är kortare sammanfattningar av specifikt utvalda SVU-rapporter. De kommer som C-rapporterna att bli allmänt tillgängliga direkt.

Tipsa en vän!
Skicka detta mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs
rapporter.

Författaren genererade texten delvis med AI och har reviderat och redigerat innehållet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Alexander Keucken

Alexander Keucken

Forsknings- och utvecklingsledare Svenskt Vatten Utveckling (SVU) 08-506 002 24

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma