Kranvattentävlingen i Bromölla avgjord
Det blev Östra Göinge och Hässleholm som går till riksfinalen i Stockholm den 18 november i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Hedersomnämnanden gavs till Ängelholm och Kristianstad.
Det blev Östra Göinge och Hässleholm som går till riksfinalen i Stockholm den 18 november i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Hedersomnämnanden gavs till Ängelholm och Kristianstad.
Det blev Halmstad och Höganäs som går till riksfinalen i Stockholm den 18 november i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Hedersomnämnanden gavs till Oskarshamn och Eksjö.
Utsläpp av växthusgaserna metan och lustgas har studerats vid avloppsreningsverken i Linköping och Norrköping. Alla reningssteg har mätts med ny kamerateknik.
På måndag den 5 oktober startar tävlingen om vilken av Sveriges kommuner som har det godaste kranvattnet. Deltävlingar kommer att genomföras på 10 olika orter under oktober. Finalen anordnas i Stockholm den 18 november, då korar vi kommunen med Sveriges godaste kranvatten. En jury med erfarna sommelierer och vinkännare kommer bedöma 104 kommuners kranvatten. Press hälsas välkomna!
Projektet har tagit fram en handboksliknande rapport om markbaserade avloppsanläggningar för över 50 personekvivalenter (pe) av typen markbäddar och infiltrationsanläggningar.
Biogasanvändningen ökade med 7 procent i Sverige under 2019 och uppgår nu till nära 4 terawattimmar. Den svenska biogasproduktionen ökade med 3,3 procent. Samtidigt användes 2,4 miljoner ton rötrest från svenska biogasanläggningar som gödningsmedel inom jordbruket. Det visar ny statistik från Energimyndigheten
Nu är det dags för tävlingen Sveriges Godaste Kranvatten då den första deltävlingen sker i Växjö på måndag den 5 oktober. Var femte år genomförs Kranvattentävlingen och i år vaskar vi fram de 20 finalisterna under oktober månad. Finalen anordnas i Stockholm den 18 november. Lokala juryrepresentanter är landshövdingen Maria Arnholm och Göran Stenberg, vinbaren Winenine.
Projektet har analyserat mikroplaster inklusive däckpartiklar i ett antal vatten- och slamflöden − till, inom och från avloppsreningsverk. Rapporten ska hjälpa VA-huvudmännen att ta välgrundade beslut om eventuella åtgärder för att minska mängden mikroplaster till miljön.
Projektets huvudsyfte var att kartlägga vattenförbrukningen för olika vattenanvändare samt förbrukningens variation i tiden – och att jämföra detta med dagens riktlinjer för dimensionering av vatten- och spillvattensystem.
I brist på tydliga svenska myndighetskrav arbetar 5T-projektet med att få fram ett tydligt, trovärdigt, transparent och tillämpat system för typgodkännande av material och produkter i kontakt med dricksvatten.
Information om allmänt tillgänglig rapport från Svenskt Vatten Utveckling!
Nr: C-rapport
Titel: Läkemedel och hormoner i avloppsslam under lagring, kompostering och ammoniakbehandling
Författare: Håkan Jönsson, Sahar Dalahmeh, Gunnar Thorsén (2020).
Direktlänk till pdf: https://vattenbokhandeln.svensktvatten.se/produkt/lakemedel-och-hormoner-i-avloppsslam-under-lagring-kompostering-
VA-teknik Södra har som huvudsyfte att hitta lösningar till framtidens utmaningar för svenska kommuner och vattentjänstbolag. Svaren ska hittas i en kombination av forskning, utveckling och utbildning. Samarbetet i klustret ska säkerställa att alla delar inom VA-teknikområdet utvecklas parallellt.