Gå direkt till innehåll
Juryduo på jakt efter Sveriges godaste kranvatten

Pressmeddelande -

Juryduo på jakt efter Sveriges godaste kranvatten

Dryckesproffsen Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström är juryduon som ska prova sig fram till Sveriges godaste kranvatten. Tillsammans med smaksäkra sommelierer från hela landet kommer de under ledning av juryns ordförande kemisten Solveig Sommarström bedöma vårt kranvatten från norr till söder.

Fräschör och renhet är vad juryn letar efter i jakten på Sveriges godaste kranvatten. Är vattnet hårt eller mjukt? Luktar det något? Finns ursprungsdoft och smak av t ex blöta stenar och myr? Kranvattnet får inte vara för neutralt – då blir det tråkigt – utan ska ha karaktär och balans.

Att man vill dricka mycket och med stora klunkar är avgörande för ett gott kranvatten. Det menar Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström som till vardags bedömer vin men som nu tar sig an uppgiften att hitta Sveriges godaste kranvatten. Det görs under ledning av juryns ordförande Solveig Sommarström (kemist som också läst limnologi, läran om sötvatten) och tillsammans med erfarna sommelierer över landet som gästspelar på de tio regionfinalerna.

­– Vi har ett väldigt gott kranvatten i Sverige som också håller mycket hög kvalitet. För varje år blir smakskillnaderna mellan kommunernas vatten allt mer subtil och utmaningen att hitta ett vinnarvatten blir större, säger Jan Holmström, jurymedlem som har suttit med i juryn alla fyra gånger som Kranvattentävlingen har arrangerats.

Om Kranvattentävlingen
Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Samtliga kommuner har bjudits att delta. Tio regionfinaler genomförs 15 september – 1 oktober över hela landet, Sveriges godaste kranvatten koras på finalen i Stockholm under oktober 2015.

Om Juryn
Solveig Sommarström
har läst limnologi (läran om sötvatten) på universitetet och är också utbildad kemist. Solveig har arbetat som laboratoriechef på Vin & Sprit AB och nu som konsult med produktutveckling inom vin och sprit. Hon är lärare på Restaurangakademiens sommelierutbildning och sitter på stol nr 8 som spritkemist i Spritakademien. Solveig kommer att leda juryarbetet men deltar själv inte i provningen.

Gunilla Hultgren Karell arbetar som vinskribent för Expressen, Allt om Mat, Allt om Vin, Allas, Privata Affärer m fl samt pratar mat och vin i SVTs Gomorron Sverige. Gunilla provar årligen tusentals viner. 2003 vann hon den prestigefyllda titeln Årets Näsa och fick sin näsa avgjuten i gips. Hon har skrivit flera böcker, bland annat Fredagsvinet.

Jan Holmström har mångårig erfarenhet av provningsverksamhet. Jan sitter i Allt om Mats vinprovargrupp sedan 1986 och har också varit chefredaktör för tidningen i två omgångar. Han provar cirka 5 000 viner per år, har arbetet på en vingård i Médoc med det mesta man kan göra på en vingård samt har varit ordförande i provningsjuryn för Trophée Ruinart, europamästerskapen för sommelierer.

Mer information: http://www.svensktvatten.se/Medlemmar/Kranvattentavlingen2015/

#kranvatten #svensktvatten

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vattenvision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma