Pressmeddelande -
Världstoalettdagen 2024 – Toaletter: En plats för fred och en plats att vara ifred
Tisdagen den 19 november firas Världstoalettdagen, en officiell FN-dag. Det är en dag som påminner oss om något vi ofta tar för givet: toaletter och fungerande avloppssystem. Årets tema, "Toaletter – En plats för fred", belyser den avgörande roll toaletter spelar i att skapa trygghet, hälsa och värdighet i både globala och lokala sammanhang.
För miljarder människor världen över är toaletter en lyx. 1,5 miljarder människor saknar tillgång till säkra sanitära lösningar, och för 419 miljoner av dem innebär det att de måste uträtta sina behov utomhus och nattetid med otrygghet och smittspridning som följd. I konfliktdrabbade områden, under klimatkatastrofer och i fattiga samhällen är en säker toalett en plats där människor kan känna trygghet – en plats för fred.
I Sverige ser verkligheten annorlunda ut. Här har vi förmånen att ha tillgång till toaletter och system som inte bara skyddar vår hälsa och kan recirkulera avloppets alla resurser, utan också ger oss en plats att vara ifred. Toaletten är ett privat rum där vi kan få en stunds ro – oavsett om det handlar om att läsa en tidning, scrolla på mobilen eller bara få en liten paus från vardagens stress.
Men även här finns utmaningar. Varje år orsakar föremål som inte hör hemma i avloppet, som våtservetter och pappershanddukar, kostsamma problem för våra reningsverk.
- I Sverige kostar fulspolning ca 1-1,5 miljarder kronor - varje år. Det handlar om stora årliga kostnader för hushållen för att åtgärda igensättning av våra ledningsnät och pumpstationer - i detta belopp har vi ändå inte ens räknat med de stora miljökostnader som uppstår på grund av bräddningar av orenat avloppsvatten till våra sjöar och vattendrag efter igensättning på grund av felaktigt märkta så kallade ”spolbara produkter” samt energikostnader för att bryta ned de mindre delar av dessa produkter" som är biologiskt nedbrytbara, säger Klara Westling miljöexpert hos Svenskt Vatten.
Svenskt Vatten har nyligen omarbetat sitt förslag till kommunala föreskrifter om användningen av den allmänna VA-anläggningen som ofta används i kommunerna.
- Genom att förtydliga i användningsföreskrifterna i P94 att det är förbjudet att tillföra avloppsvattnet våtservetter eller andra sanitetsprodukter än toalettpapper, bidrar Svenskt Vatten till att motarbeta fulspolningar, säger Maria Holmgren, senior miljöjurist hos Svenskt Vatten.
- Endast omkring 10 till max 20% av jordens befolkning har tillgång till toalett och en säker avloppsrening. Därför är det förstås helgalet om vi som har VA-system inte kan ta hand om våra system på kloka och ansvarsfulla sätt, avslutar Klara Westling.
Dessa stopp i systemen leder till ökat underhåll och onödiga resurser som verkligen kunde användas bättre. Denna helt onödiga kostnad måste idag betalas av hushållen. Därför är budskapet tydligt: det enda som hör hemma i toaletten är det du själv lämnar från din kropp – och toalettpapper eller som engelsmännen säger: ”only pee, poo and paper”.
Ämnen
Kategorier
Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 9,5 miljoner anslutna kunder.