Pressmeddelande -
Världens första kranmärkta popband
I samband med Världsvattendagen den 22 mars kranmärker branschorganisationen Svenskt Vatten popbandet Mother Mink, som därmed blir världens första kranmärkta popband. Ett steg i rätt riktning för att sprida hållbarhetstänket i musikbranschen och till alla som älskar musik. Se videon!
Hållbarhetsmärkningen kranmärkt syftar till att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten. Sveriges kranvattenkvalitet tillhör de bästa i världen, ändå dricker svenskarna mer flaskvatten i dag än för nio år sedan, visar statistik från Sveriges Bryggerier (204,7 miljoner 2009 jämfört med 234,2 miljoner liter år 2016. Detta ger koldioxidutsläpp*som motsvarar om man kör en bil 5000 varv runt jorden). Flaskvatten ger upphov till minst 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten, och buteljerat vatten beräknas även vara 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen. För att få fler att välja kranvatten framför flaskvattnet sprids kranmärkt nu till fler branscher.
-Vi är glada att Mother Mink, som världens första popband, har kranmärkt sig och hoppas att andra aktörer i musikbranschen vill göra detsamma. Det är ett enkelt sätt att bidra på och musik är ett fantastiskt sätt att kommunicera hållbarhetsfrågan på, säger Dan Löfgren, kommunikationschef på Svenskt Vatten.
Sedan lanseringen för ett år sedan har företag med skiftande branschtillhörigheter, kommuner, länsstyrelser och nu även ett popband kranmärkt sig. Se video här!
-Det känns jättekul att vara det första kranmärkta bandet. Nu vill vi inspirera och uppmana fler att ta ställning för kranvatten. Det vi konkret kommer att göra är att ha med kranvatten i vår rider, som vi skickar ut till alla spelställen. Och såklart, väl på plats välja att dricka kranvatten istället för buteljerat flaskvatten, säger Fanny Wistrand, sångerska i Mother Mink.
Kranmärkningen togs först fram av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och användes för att kranmärka lokala event, som till exempel Kulturkalaset i Göteborg.
*Källa: Se aktuell graf hos Sveriges bryggerier och källdata för denna graf
Vad är Kranmärkt?
- Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten.
- Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.
- Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och lanserades som en nationell hållbarhetsmärkning av branschorganisationen Svenskt Vatten i och med Världsvattendagen den 22 mars 2017.
- Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
- Exempel på organisationer som har kranmärkt hela eller delar av sin verksamhet: Länsstyrelsen i Västra Götaland, Länsstyrelsen i Skåne, Finansinspektionen, Svenska Institutet, Energimyndigheten, CSN, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten, Alingsås kommun, Götene kommun, Luleå kommun, Kristinehamns kommun och Strömstads kommun, Trollhättan Energi, EM i Ridsport 2017, Göteborgs Kulturkalas, Umeå Smakfestival samt många privata företag.
- Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt kan ansöka om märkningen på www.kranmarkt.se
Källor utsläpp och kostnader förknippade med flaskvatten
- Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.
- Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.
- Att köpa en liter vatten på flaska kostar minst 250 gånger så mycket som du betalar för att fylla på din flaska direkt från kranen
Ämnen
Kategorier
Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.