Gå direkt till innehåll
SVU-rapport: Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten (avlopp)

Pressmeddelande -

SVU-rapport: Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten (avlopp)

Information om ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling!
Nr:
2010-06
Titel: Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten
Författare: Henrik Alm, Agata Banach, Thomas Larm, Dagvatten- och Ytvattengruppen, Sweco Environment, SWECO
Område:
 Avlopp

Sammandrag: Vattendirektivets prioriterade ämnen och lösta metaller studerades i dagvatten och två dagvattenanläggningars reningsfunktion utvärderades. En jämförelse av uppmätta halter med miljökvalitetsnormer och dagvattenriktvärden genomfördes.  

Sammanfattning: Användning av produkter innehållande tungmetaller och organiska kemikalier i bebyggda områden har resulterat i att förorenande ämnen sprids till vattenmiljön. Som ett steg i att eliminera vissa föroreningar har en lista över 33 kemiska ämnesgrupper antagits, i Europas Ramdirektiv för Vatten (Vattendirektivet), som prioriterade ämnen för utfasning.

Flera dagvattenanläggningar har tidigare studerats avseende föroreningsförekomst, koncentration och reningseffekter, men det finns bristande underlag främst avseende prioriterade ämnen, lösta metaller och PCB.

Syftet med studien var att öka kunskapen kring förekomsten av prioriterade ämnen, lösta metaller och PCB i dagvatten samt att utvärdera dagvattenanläggningars förmåga att avskilja dessa. Därutöver presenteras schablonhalter för dagvatten per markanvändning och de uppmätta resultaten jämförs med modellerade, Vattendirektivets miljökvalitetsnormer (MKN) för ytvatten och med föreslagna riktvärden för dagvattenutsläpp.

Flödesproportionell provtagning har genomförts under ett år i både inlopp och utlopp till två dagvattendammar. De två dammarna som utvärderades är Ladbrodammen och Tibbledammen, vilka är belägna i två kommuner norr om Stockholm.

34 respektive 29 av de 84 analyserade prioriterade ämnena och PCB detekterades vid Ladbrodammen respektive Tibbledammen. Vissa av dessa ämnen förekom i halter över MKN för ytvatten i både inlopp och utlopp. Koppar, bly och zink förekom i koncentrationer över föreslagna riktvärden för dagvattenutsläpp i inkommande vatten medan samtliga utloppshalter låg under dessa värden. Bly visade sig till största delen vara partikelbunden. Andelen löst fraktion för de övriga metallerna varierade mellan 30–70 %.

Reningseffekten av de lösta metallfraktionerna var lägre än för totalthalten. Olika ämnen avskiljdes olika effektivt under olika årstider, generellt uppvisades högre reningseffekter sommartid men även vintertid uppvisades relativt god rening för flertalet ämnen. Avseende prioriterade ämnen och PCB var reningseffekten god bortsett från DEHP och nonylfenol som var negativ i båda dammarna.

Reningseffekter och halter har beräknats med modellen StormTac och dessa värden har sedan jämförts med uppmätt data. Beräkningarna resulterade i en justering av schablonhalten för kvicksilver. Platsspecifika parametrar i modellen såsom inloppshalt och våtmarksandel visade sig ge reningseffekter som bättre överensstämde med mätdata.

Studien uppvisade att dagvatten är ett transportmedium för prioriterade ämnen, vilka sprids från urbana områden till recipienter. Utvärderingen har även visat att dagvattendammar kan användas i förebyggande syfte och förhindra att prioriterade ämnen transporteras till nedströms liggande recipienter. Såvitt bekant är denna studie unik avseende prioriterade ämnen i dagvatten.

Sökord: Dagvatten, vattendirektivet, reningsanläggningar, prioriterade ämnen, lösta metaller, flödesproportionell provtagning
Keywords: Storm water, stormwater, water framework directive, treatment, priority substances, dissolved metals, flow proportional sampling 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Länkar till:
Rapport (pdf-fil): http://vav.griffel.net/db.pl?template_file=db_link_pdf.html&link=a&pdf=Rapport_2010-06.pdf
Bilaga till rapporten (pdf-fil, 59 MB): Analysresultat_ Ladbrodammen_Tibbledammen.pdf

Rapportdatabas: http://vav.griffel.net/vav.htm 
SVUs rapportersida (på vår hemsida): http://www.svensktvatten.se/web/SVU_rapporter.aspx

Läs mer i rapporter från SVU/VA-Forsk inom samma ämnesområde:
2008-15  Alternativ dagvattenhantering i kallt klimat
2007-14  Erfarenheter av kommunala Dagvattendammar
2005-05  Lokal rening av trafikdagvatten
2004-14  Vinter vid Bäckaslöv Våtmark – fallstudie från en dagvattendamm i Växjö kommun, Småland
2004-11  Dagvattendammars avskiljningsförmåga – påverkande faktorer och metodik för bedömning
2003-16  Rening av dagvatten genom filtrering och sedimentation
2002-7    Ekologisk dagvattenhantering i Halmstad
1994-11  Dagvattnets sammansättning
1994-06  Dagvattnets sammansättning, recipientpåverkan och behandling

Synpunkter!
Vi inom Svenskt Vatten Utveckling (SVU) vill gärna ha synpunkter på rapporterna. Anledningen är att vi avser att sammanställa den sammanlagda nyttan av SVU. Alla synpunkter, positiva som negativa är högst välkomna. Ange då vilken eller vilka rapporter kommentarerna avser. Skicka mejl till avsändaradressen på detta mejl (SVU@svensktvatten.se). 
Skriv i ”Ämnesraden” att mejlet handlar om synpunkter på SVUs rapport/er. Tack på förhand.

Anmäl intresse för info-mejl!
Skicka mejl till avsändaradressen på denna mejl (SVU@svensktvatten.se). 
Skriv i ”Ämnesraden” att du vill ha framtida info-mejl, så lägger vi till dig på sändlistan.

Tipsa en vän!
Skicka denna mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs rapporter!

Stoppa info-mejl!
Om du inte vill ha några fler info-mejl, skicka ett mejl till avsändaradressen på detta mejl (SVU@svensktvatten.se). 
Skriv i ”Ämnesraden” att du inte vill ha fler info-mejl, så tar vi bort dig från sändlistan.

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten företräder vattentjänstföretagen i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från ca 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstföretagen inom den europeiska vattenbolagsorganisationen EUREAU med ca 400 miljoner kunder.

Kontakter

Hedvig Elander

Hedvig Elander

Presskontakt Pressansvarig 0709-78 66 83

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma