Pressmeddelande -
Svenskt Vatten välkomnar VA-beredskapsutredningens slutsatser
Regeringens VA-beredskapsutredning är en gedigen och väl genomarbetad produkt, som lägger grunden för att ytterligare stärka den samhällskritiska VA-branschen. Samverkan mellan kommuner lyfts upp som en nödvändighet för att även små kommuner ska ha möjlighet lösa de utmaningar de står inför. Utredningen öppnar också för nya möjligheter för branschen, till exempel ändras möjligheterna till fondering.
– Ett av dom viktigaste förslagen för våra medlemmar är förslaget på fonderingsmöjligheter, som innebär att det blir lättare att planera för en jämn taxeökningsutveckling, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.
VA-beredskapsutredningen bekräftar att vatten- och avloppsfrågor fortsatt ska vara en kommunal angelägenhet. Det är avgörande för att säkerställa en långsiktig och hållbar hantering av en av våra mest grundläggande samhällsfunktioner.
– Samtidigt vill vi framhålla att en avgörande aspekt inte behandlats i utredningen: finansieringsfrågan för VA-organisationerna. Denna fråga, som är central för att säkerställa en hållbar utveckling och drift av Sveriges vatteninfrastruktur, var inte med i direktiven för utredningen. Vi anser att det är hög tid att initiera en separat och grundlig utredning kring finansieringen av de kommunala vattentjänsterna, säger Pär Dalhielm.
VA-beredskapsutredningen är ett viktigt steg för att stärka Sveriges motståndskraft inom vatten- och avloppssektorn. Utredningen är omfattande, men det finns specifika aspekter som vi anser vara av särskild vikt för VA-organisationerna.
Samverkan mellan kommuner – positivt men med utmaningar
Kommuner ska samarbeta om det krävs för att uppfylla kraven i vattentjänstlagen. Staten föreslås bidra med finansiellt stöd, initialt för att kommuner ska utreda samverkan och därefter startstöd för att kicka igång samarbete. Vi ser detta som ett steg i rätt riktning. Organisationer över kommungränser är nödvändigt för att lösa de utmaningar vi står inför.
Fonderingsmöjligheter/Finansiering och stöd till kommunerna
Vi ser, precis som utredningen, ett stort behov av stöd till kommunerna i finansiella frågor kopplat till VA. Förslaget att förenkla så att medel kan avsättas till en fond för framtida investeringar (idag endast nyinvesteringar) är också ett steg i rätt riktning för att säkerställa långsiktig hållbarhet.
Krav på investerings- och förvaltningsplan
Utredningen vill se en tydlig plan för investeringar och förvaltning av VA-anläggningar, som kräver kommunfullmäktiges engagemang. En tydlighet som vi välkomnar. Det är högst rimligt att alla kommuner har god planering. VA är av kommunstrategisk betydelse samtidigt som anläggningstillgångar utgör miljardbelopp.
– VA-beredskapsutredningen är ett viktigt steg mot att skapa en robust och hållbar VA-infrastruktur i Sverige. Generellt sett välkomnar vi en tydligare kravbild, lika viktigt är att det medföljer morötter, incitament och förutsättningar att nå denna. Vi kommer även att arbeta för att kommunerna får det stöd de behöver för att möta de nya krav som ställs, säger Pär Dalhielm.
Utredaren pekar på det diversifierade ansvaret inom staten. Detta är något regeringen måste ta på allvar. Svenskt Vatten uppmanar därför regeringen att tydliggöra ledarskapet genom att inrätta en samordningsfunktion inom Regeringskansliet för vatten- och avloppsfrågor. Det är häpnadsväckande att Sverige idag saknar en sammanhållande nationell politisk koordinering för en så samhällskritisk funktion som vattenförsörjning.
Faktaruta
VA-beredskapsutredningen är en regeringstillsatt utredning med uppgift att föreslå hur tillgången till rent och säkert vatten vid olika kriser, höjd beredskap och i extrema situationer som krig eller klimatförändringar kan säkras. I arbetet ingår samråd med relevanta myndigheter och aktörer.
Ämnen
Kategorier
Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 9,5 miljoner anslutna kunder.