Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenskt Vatten välkomnar Naturvårdsverkets förslag till certifikatsystem för kväveutsläpp till havet

Svenskt Vatten välkomnar att Naturvårdsverket tagit fram ett förslag till certifikatsystem för att minska avloppsreningsverkens utsläpp av kväve till havet. Förslaget är ett svar på ett uppdrag från regeringen. Idén kommer ursprungligen från branschen.

Naturvårdsverkets förslag omfattar alla tillstånds­pliktiga reningsverk vars utsläpp av kväve når havet – i det här fallet västkusten och egentliga Östersjön.

Bakgrunden är att branschen vill klara av att ta sin del av ansvaret för övergödningen av Östersjön, men på det mest effektiva sättet och till en så låg kostnad som möjligt.

- Det kommer att kosta pengar, men alternativen blir ännu dyrare. Ett certifikatsystem bedömer vi blir det mest kostnadseffektiva för både små och stora reningsverk och kommuner, säger Peter Sörngård på Svenskt Vatten.

Genom ett certifikatsystem blir det möjligt för alla reningsverk att ta ett kollektivt ansvar för att minska utsläppen av kväve med 3 000 ton. Det är avloppsreningsverkens andel av Sveriges beting. Regeringen har kommit överens med övriga länder runt Östersjön att klara av nationella beting. Jordbruket och avloppsreningsverken svarar för den största belastningen på havet med fosfor och kväve. 

-  Branschen har redan klarat av sitt beting för fosforutsläpp till havet, kvävet är en större utmaning.

- Vi kommer nu att studera och diskutera förslaget tillsammans med våra kommunala medlemmar, avslutar Peter Sörngård.

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Peter Sörngård

Peter Sörngård

Senior Adviser Vattenförvaltning, avlopps- och miljöfrågor. 072-530 74 01

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma