Gå direkt till innehåll
Stora Biltvättarhelgen 26-27 april: Att tvätta bilen rätt minskar vår miljöpåverkan

Pressmeddelande -

Stora Biltvättarhelgen 26-27 april: Att tvätta bilen rätt minskar vår miljöpåverkan

En ny undersökning* visar att 26 % av bilägarna i Sverige (37 % av de som bor i villa) tvättar bilen på gatan – samtidigt som 9 av 10 vet att det miljömässigt är det sämsta alternativet. 2 av 3 har dessutom nära till en biltvätt. Stora Biltvättarhelgen 26-27 april är ett nytt initiativ för att fler ska tvätta bilen rätt och därmed minska utsläpp av tungmetaller, bilvårdsmedel och olja som riskerar att rinna rakt ut i våra sjöar och hav.  

Idag rullar fler än 4,4 miljoner personbilar på våra vägar** och på ett år tvättar vi dem runt 30 miljoner gånger. När vi tvättar bilen på gatan rinner vattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Mätningar visar att det rör sig om så mycket som 5,5 ton tung-metaller, 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax samt 2 000 ton olja som riskerar att spridas i naturen, varje år***. 

Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten. 

Det är lätt att göra rätt vid tvätt 

1. Bäst är att tvätta på en biltvätt, helst en miljömärkt. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.

2. Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten så att vattnet med alla föroreningar rinner ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.  

3. Om man inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Stora Biltvättarhelgen 2014 

För att uppmärksamma svenska folket om vikten att tvätta sin bil rätt arrangerar Mitt Vatten, Sveriges 290 kommuner för rent vatten, Stora Biltvättarhelgen den 26-27 april 2014. Tanken är att inspirera människor att tvätta rätt för miljön. För mer info se www.mittvatten.se.

 

*Undersökning kring vattenfrågor, Novus Opinion, 3-10 april 2014. Webbenkät,
representativt och slumpmässigt urval.   

**Transporter och kommunikationer, SCB, Statistisk årsbok 2013.

*** Håll Sverige Rent 201, http://www.inarchive.com/page/2011-09-19/http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=887

Ämnen

Taggar


Svenskt Vattenvision är friskt vatten, rena sjöar och hav. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste
livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Presskontakt

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96