Följ Svenskt Vatten AB

Regeringen uppmanas agera för ett starkare REACH av flera organisationer och näringslivsföreträdare

Pressmeddelande   •   Nov 27, 2006 16:50 CET

Vi uppmanar miljöminister Andreas Carlgren och näringsminister Maud Olofsson att agera ytterst kraftfullt för att få till stånd en kompromiss kring EU:s nya kemikalielag. Det skriver Svenskt Vatten, Skanska, Hennes & Mauritz och Coop med flera ledande företrädare för näringslivet i Europortalens debatt om REACH.

Det är oerhört viktigt att man på dagens möte mellan kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet närmar sig en kompromiss om EUs kontroversiella kemikalielag, REACH. Då finns det fortfarande drygt en vecka kvar att utarbeta detaljerna. Misslyckas parterna riskerar EU att stå utan en lag som reglerar kemikalieanvändningen på den europeiska marknaden.

Parterna har, trots intensiva förhandlingar under lång tid, inte kunnat enas om hur farliga kemikalier ska bytas ut mot säkrare alternativ – den så kallade substitutionsprincipen. Det absolut viktigaste enligt vår uppfattning är att den ska innehålla dels en stark substitutionsprincip och dels tydliga bestämmelser om rätten till information för såväl yrkesanvändare som konsumenter.

En stark gemensam kemikalielag lägger grunden för bättre folkhälsa, säkrare arbetsmiljö, ökat skydd för dricksvattentäkter, bättre resurshushållning och en renare miljö.

REACH leder till stora företagsekonomiska vinster eftersom vi slipper ta onödiga risker med kemikaliesäkerheten eller få oväntade kostnader för kemikalierelaterade skador som vi inte kunnat förutse. REACH minskar också utgifter vi idag har för att undersöka och se till att den mat och det vatten vi producerar, de hus vi bygger och de varor vi säljer inte innehåller kemikalier som kan vara farliga för hälsa och miljö. Ansvaret och kostnaderna bör istället ligga på dem som tillverkar kemikalierna.

REACH gör kunderna tryggare och återupprättar deras förtroende för kemikalier. Det är därför nödvändigt att informationen om kemikaliernas hälso- och miljöegenskaper förs vidare i hela leverantörskedjan och att kundernas rätt till information om kemikalieinnehållet i varor stärks. Det utgör grunden för valfrihet och är en viktig drivkraft bort från farliga kemikalier.

Roger Bergström, VD Svenskt Vatten

Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)

Mats Williamson, VD Skanska Sverige

Olle Ehrlén, VD NCC Construction Sverige

Johan Skoglund, VD och koncernchef JM

Jimmy Larsson, miljöchef Peab

Ingrid Schullström, miljöchef H & M Hennes & Mauritz

Thomas Evertsson, VD Coop Sverige

Lena Söderberg, VD KRAV

Ola Erici, VD SkånemejerierLäs artikeln i dess helhet här: www.europaportalen.seSvenskt Vatten AB
Box 47607
117 94 Stockholm
Tfn 08-506 002 11
Mob 0734 231 396
fredrik.vinthagen@svensktvatten.se
www.svensktvatten.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.