Gå direkt till innehåll
Nytt initiativ synliggör cirkulär ekonomi runt om i landet

Pressmeddelande -

Nytt initiativ synliggör cirkulär ekonomi runt om i landet

Sverige är världsledande på att bygga hållbara städer och samhällen för att på så sätt skapa en cirkulär ekonomi. I kommuner och regioner har vi under lång tid arbetat för att förbättra vår resurshushållning – att återanvända och återvinna det avfall som inte går att förebygga, att ta tillvara energin i allt material och att minimera de rester som blir över.

- Genom att underlätta samverkan mellan offentliga och privata aktörer inom avfall, energi, samt vatten och avlopp, kan vi cirkulera mer. När resurser används klokare sparar vi på både pengar och miljö. Dessutom blir vi mindre beroende av att importera energi, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

I en ny film beskriver branschorganisationerna Avfall Sverige, Energigas Sverige, Energiföretagen Sverige och Svenskt Vatten hur den cirkulära ekonomin hänger ihop. En pedagogisk broschyr har också tagits fram med exempel på hur fyra olika kommuner – Stockholm, Växjö, Umeå och Gotland – bidrar till den cirkulära ekonomin i praktiken.

- Umeå är ett inspirerande exempel där avloppsreningsverket i stort sett blivit självförsörjande på både el och värme – tack vare biogasen från anläggningens rötkammare. Biogas är en nyckel för att utveckla den cirkulära ekonomin, säger Anna Linusson.

De fyra branschorganisationerna uppmanar både enskilda och politiker att bidra. Tekniken finns. Nu gäller det bara att tänka efter före, så att vi kan cirkulera mera!

Under årets Almedalsvecka i Visby arrangerar de fyra organisationerna ett seminarium på samma tema; Cirkulär ekonomi i praktiken, måndagen den 3 juli kl 10.30, Campus Gotland, Cramérgatan 3. Läs mer.

Se filmen

Läs broschyren Cirkulär ekonomi i praktiken

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Dan Löfgren

Dan Löfgren

Senior strateg Svenskt Vatten Utveckling (SVU) 070-744 17 89

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma