Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Miljöfarliga deodoranter vanliga i resebolagens taxfree

Miljöfarliga deodoranter är vanliga i taxfreehandeln, enligt en ny rapport från Svenskt Vatten.
- Det är alarmerande. Resebolagen måste ta sitt ansvar och plocka bort alla deodoranter
med triclosan, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

I rapporten Toxfree Taxfree granskas hur deodoranter med det för vattenmiljön giftiga ämnet Triclosan säljs taxfree av svenska och nordiska resebolag. De resebolag som har granskats är: Fritidsresor, Ving, Apollo, Viking Line, Tallink Silja, Stena Line, SAS, Norwegian och Swedavia. 

Granskningen visar att samtliga bolag säljer deodoranter som innehåller triclosan i sin
taxfree.

- Det är förvånande. Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt. Konsumenter ska inte behöva få med sig miljöfarliga deodoranter hem när de är ute och reser, säger Anders Finnson.

Granskningen bygger på en genomgång av resebolagens utbud av taxfreeprodukter. Tio deodoranter som innehåller triclosan har identifierats. Dessa deodoranter är: Encounter (Calvin Klein), Shock (Calvin Klein), CK Free (Calvin Klein), Eternity Aqua (Calvin Klein), 1 Million (Paco Rabanne), Champion (Davidoff), The Game (Davidoff), 212 Sexy Men (Carolina Herrera), Homme Instinct, The
Essence (David Beckham) och Polo Blue (Ralph Lauren).

- Nu kräver vi att resebolagen slutar att sälja deodoranter och andra hygienartiklar som innehåller triclosan. Jag tror och hoppas att den goda viljan finns där, säger Anders Finnson.

Triclosan används som bland annat konserveringsämne. Det är klassat som ”mycket miljöfarligt” av EU. Ämnet sköljs av oss när vi duschar eller tvättar oss och hamnar till slut i sjöar, vattendrag och hav, där det drabbar växter och djur.


Ämnen

Taggar


Svenskt Vattenvision är friskt vatten, rena sjöar och hav. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste
livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Presskontakt

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96