Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Medvind för svensk biogas – trots snålblåst

Sveriges biogasproduktion ökade med fyra procent under år 2016, jämfört med året innan. Allt mer av denna biogas uppgraderas också till fordonsgas, hela 64 procent. Trots denna medvind för svensk biogas finns oroande tecken. Konkurrensen från subventionerad biogas har blivit tuff för många svenska producenter. Biogasens samtliga miljönyttor måste värderas bättre för att främja den investeringsvilja som finns på marknaden.

Energimyndighetens statistik – som tagits fram av Energigas Sverige i nära samarbete med Avfall Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund och Svenskt Vatten – visar att biogasproduktionen nu överstiger två terawattimmar under år 2016. Totalt producerades 2 018 GWh, vilket är en ökning med fyra procent jämfört med året innan. Under 2016 producerades också drygt fyra miljoner ton rötrester, varav hälften användes som gödningsmedel i jordbruket. Allt mer biogödsel används nu för ekologisk odling.

- Det är glädjande siffror som visar att svensk biogasproduktion ändå har viss medvind, trots hård konkurrens senaste året. Att vi nu får tydliga politiska signaler om biogasens viktiga roll inger hopp för framtiden. Nu krävs fortsatt fokus på att ta fram en långsiktig strategi där biogasens alla nyttor värderas. Regeringens aviserade biogasutredning är en viktig del i det arbetet, säger Maria Malmkvist, VD på Energigas Sverige.

Totalt finns 279 anläggningar som producerar biogas. Hälften av dessa anläggningar är avloppsreningsverk som producerar 35 procent (709 GWh) av all biogas.

- De kommunala reningsverken omvandlar vårt avloppsvatten till värdefulla resurser som renat vatten, biogas och gödningsmedel. Biogasanvändningen måste främjas om vi ska få en fungerande lokal cirkulär ekonomi som minskar vår miljöpåverkan. Regeringen behöver därför snarast fatta beslut gällande fosforförordningen med återföringsmål för fosfor och kväve samt ett regelverk för säkra och hållbara kretslopp, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Närmare hälften av all biogas produceras i så kallade samrötningsanläggningar som använder en mix av olika råvaror, som matavfall, gödsel och avfall från livsmedelsindustrin. Denna produktion, som finns i 34 anläggningar, ökade med 9 procent och uppgick till totalt 944 GWh under år 2016.

- Medborgaren är, genom insamling av matavfall, en viktig länk i den svenska biogasproduktionen. Det är ett viktigt miljöengagemang som måste tas tillvara! Krav på ökad insamling av matavfall gör att det också måste finnas ökad avsättning för biogasen. Det förutsätter likvärdiga konkurrensförhållanden mellan svenskproducerad biogas och den som importeras, säger Weine Wiqvist, VD på Avfall Sverige.

Biogas produceras också vid ett antal industrier som använder restprodukter, samt över 40 mindre gårdsanläggningar som främst använder gödsel.

- Gödselgasstödet är ett viktigt incitament för att främja den gårdsproducerade biogasen. Det minskar gödselhanteringens klimatutsläpp och ger samtidigt förnybar energi. Under 2016 har svensk biogasproduktion försett jordbruket med två miljoner ton biogödsel. Det efterfrågas av våra medlemmar för att kunna producera mer hållbara livsmedel, säger Sven Erik Hammar, vice förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund.

Läs mer om 2016 års biogasstatistik hos Energigas Sverige: http://www.energigas.se/fakta-om-gas/biogas/statistik-om-biogas/

Läs Energimyndighetens pressmeddelande och rapport:

http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2017/sveriges-biogasproduktion-okade-till-2-twh-under-2016/

För mer information kontakta

Avfall Sverige

Weine Wiqvist, VD: 070-893 15 99, weine.wiqvist@avfallsverige.se

Caroline Steinwig, Rådgivare för biologisk återvinning: 070-480 61 23, caroline.steinwig@avfallsverige.se

Energigas Sverige

Maria Malmkvist, VD: 076-803 39 29, maria.malmkvist@energigas.se

Linus Klackenberg, Ansvarig produktion, biogas och hållbarhetskriterier: 076-803 00 43, linus.klackenberg@energigas.se

Lantbrukarnas Riksförbund

Elina Matsdotter, Expert klimat och energi: 073-421 43 22, elina.matsdotter@lrf.se

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Hedvig Elander

Hedvig Elander

Presskontakt Pressansvarig 0709-78 66 83

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma