Följ Svenskt Vatten AB

Livsmedelsverket behöver göra en översyn av sin kommunikationskompetens

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2007 13:04 CEST

Varje år rapporterar Livsmedelsverket att man har funnit brister i kommunernas kontroll av vattenverken. Den del av kommunen som har att göra kontroll av vattenverksamheten är miljö- och hälsoskyddsnämnden. Att denna nämnd inte prioriterar kontroll av vattenverken kan bero på en mängd orsaker men en välgrundad gissning är att det beror på att vattenverken har en egen mycket omfattande kontroll av sin verksamhet.


Ca 8 miljoner människor får sig levererat ca 380 liter vatten per dygn. Det är ett stort hälsoansvar för de kommunala vattenverken. Vattenverken har därför egna och omfattande kontrollprogram som innebär att massor av prov tas på vattnet. Dessa prov tas heller inte enbart på det utgående vattnet vid vattenverket, utan också hos olika abonnenter på olika platser i kommunen.Livsmedelsverket kan alltså i sina egna rapporter konstatera att fallen av vattenburna sjukdomsutbrott är få i Sverige, 2006 fann man inga alls, samt att vattnet är av god kvalitet. Samtidigt uppfattar massmedia att 9 av 10 kommuner har dålig kontroll på sitt dricksvatten. Vad är det som Livsmedelsverket vill tala om för medborgarna? Vad är egentligen budskapet? Tycker Livsmedelsverket att det säljs för lite buteljerat vatten i Sverige?- Det börjar bli på tiden att Livsmedelsverket skickar sin informationspersonal på en grundkurs i informationskunskap, säger Roger Bergström, VD i Svenskt Vatten.

För ytterligare information:

Roger Bergström, VD, 08-506 002 01, 0701-501 392

Gullvy Hedenberg, Dricksvattenexpert, 08-506 002 06, 0708-62 27 83

Svenskt Vatten är branschföreningen för de svenska vatten- och avloppsbolagen. Medlemmarna levererar dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten från 8 miljoner svenskar. Svenskt Vattens medlemmar är därmed landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.