Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kritik mot vattendirektivet på möte i Milano

När 27 länder samlas i Milano för att diskutera framtidens vattenförsörjning framför Sverige kritik mot delar av EU:s vattendirektiv. Svenskt Vatten vill att vattenfrågorna integreras i fler politikområden.

Den här veckan har den europeiska lobbyorganisationen EurEau möte i Milano. Representanter från Svenskt Vatten är på plats för att delta och föra fram synpunkter från svenskt håll. I fokus är EU-kommissionens översyn av ramdirektivet för vatten. Arbetet ska vara klart senast 2019. Översynen är viktig av flera skäl, inte minst för att vi nu vet att bara hälften av Europas vatten är av god kvalitet, trots att vattendirektivet varit på plats i 15 år.

Svenskt Vatten är tydlig i sin kritik mot delar av vattendirektivet, det avskärmar vattnet från andra delar av samhället.

-Det är viktigt att vattenfrågorna kopplas ihop med andra politikområden för att kunna nå resultat. Vatten är inte ett isolerat område, miljöfrågor går över gränser på flera sätt. För att till exempel få bättre vattenkvalitet i Sverige måste delar av kemikaliepolitiken också förbättras, säger Anna Linusson på plats i Milano. 

EurEau representerar europeiska VA-organisationer i 27 länder som ger vattentjänster åt sammanlagt cirka 400 miljoner människor. Här är Sverige medlemmar. Läs mer om EurEau och vilka som representerar Sverige i EU-arbetet. 

Ämnen


Svenskt Vattenvision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma