Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

KO-anmälan: Silver i kläder miljöfara som ökar

En ny våg av antibakteriella medel till kläder riskerar att sprida miljögifter i våra vattendrag. Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten KO-anmäler nu en av de miljöskadliga produkterna.

– Den obefogade rädslan för dofter och bakterier hotar miljön och i förlängningen vår hälsa, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Under den senaste tiden har allt fler produkter börjat saluföras som antibakteriella eller bakteriedödande. Det handlar om sportkläder, underställ, strumpor och annat som impregneras för att undvika lukt från bakteriebildning.

Förutom silverjoner används bland annat också triclosan, en miljöfarlig kemikalie som Naturskyddsföreningen och tandläkare tidigare starkt ifrågasatt som ingrediens i tandkräm och som dagligvaruhandeln numera överlag har fasat ut.

Varumärkena är många men produkterna har alla det gemensamt att kemkalierna i regel sköljs ut med avloppsvattnet när produkterna tvättas. I en undersökning som genomfördes av miljöförvaltningen i Göteborg förra året visade det sig att nästan 100 procent av den verksamma substansen sköljdes ur kläderna efter bara några tvättar.

Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten anmäler nu en av produkterna, ”Active Odour Control”, till Konsumentombudsmannen för falsk marknadsförening. Produkten marknadsförs av företaget Polygiene. ”Active Odour Control” ska tillsättas vid tvätt men i marknadsföreningen sägs inget om att ett mycket miljöfarligt ämne ingår, nämligen silverjoner. Istället anges bara att ämnet innehåller ”naturliga mineralsalter”.

– Den KO-anmälan vi gör är i grunden en uppmaning till branschen att på egen hand fasa ut farliga antibakteriella medel. Det är inte rimligt att varor med så liten konsumentnytta ska kunna orsaka så stora miljöeffekter, säger Anders Finnson, vice VD, Svenskt Vatten

Enligt Kemikalieinspektionen har silverjoner miljöfarliga egenskaper och är akut giftiga för vattenlevande organismer vid så låga halter som 1,5 μg/l.

– Stor användning av silverjoner ökar också risken för att resistenta bakteriestammar byggs upp. Det kan i förlängningen få negativa konsekvenser för vår hälsa, säger Mikael Karsson.

För frågor kontakta:

Mikael Karlsson, ordförande, Naturskyddsföreningen, 070- 316 27 22

mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se

Anders Finnson, vice VD, Svenskt Vatten, 0708-624 697

anders.finnson@svensktvatten.se

Eva-Lena Neiman, tf presschef, Naturskyddsföreningen, 070-794 04 07

eva-lena.neiman@naturskyddsforeningen.se

Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt.  Dessutom står vi bakom världens tuffaste miljömärkning Bra Miljöval. Klimat, hav, skog, miljögifter och jordbruk är våra viktigaste arbetsområden. Välkommen att bli medlem, skänka en gåva eller bli företagssponsor.  www.naturskyddsforeningen.se   | Pg 90 19 09-2 | 08-702 65 00

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från ca 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med ca 400 miljoner kunder.

Kontakter

Hedvig Elander

Hedvig Elander

Presskontakt Pressansvarig 0709-78 66 83

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma