Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klargörande fakta om jordbruket som jordbruksministern inte känner till?

”Mycket fosfor kommer från dåliga reningsverk, men även jordbruket bidrar”, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande som handlar om att regeringen nu satsar några promille av jordbrukets omsättning på forskning kring jordbrukets utsläpp av fosfor.

Svenskt Vatten tycker att det är bra att regeringen insett jordbrukets betydelse för algblomningen i våra hav. Däremot har man uppenbarligen inte förstått vem som har mest att göra för att vi ska få friskare havsmiljö runt Sveriges kuster. Svenska kommunala reningsverk är mycket bra på fosforrening och ”fångar” i princip idag 98%. Jordbruket har långt kvar innan man är i närheten av ens de ”dåliga” reningsverken.

 

Låt oss tillföra fakta till debatten om havsmiljön. När det gäller forsfor så står jordbruket för hälften av Sveriges totala utsläpp. Mer än dubbelt så mycket som någon annan förorenare. Jordbruket är således den i särklass största källan till att vår havsmiljö påverkas i negativ riktning. Allt detta finns klart och tydligt redovisat i t .ex. Naturvårdsverkets rapport 5247, Transport – Retention – Källfördelning, Belastning på havet. Rapporten kan hämtas hem från www.naturvardsverket.se

 

 

För ytterligare information:

Anders Lind, miljö- och avloppsreningsexpert, 08-506 002 17 eller 0708-62 27 81

Fredrik Vinthagen, kommunikationschef, 08-506 002 11 eller 0734-23 13 96

 

 

Svenskt Vatten är branschföreningen för de svenska vatten- och avloppsbolagen. Medlemmarna levererar dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten från 8 miljoner svenskar. Svenskt Vattens medlemmar är därmed landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma