Gå direkt till innehåll
Ha koll på sommarens vattenläge

Pressmeddelande -

Ha koll på sommarens vattenläge

Till helgen förväntas det bli sol och värme i stora delar av Sverige. Det är också startskottet för en ökad vattenanvändning för många hushåll. I trädgårdarna sker nyplantering och annat fix, poolägarna behöver fylla på mer vatten och högtryckstvättarna kommer till användning. Därför är det bra att vara medveten om att kombinationen av varmt väder och hög vattenanvändning i förlängningen kan bli ett problem för vattenförsörjningen i vissa kommuner och landsdelar.

Du kan själv ha koll på sommarens vattensituation och se vilka kommuner som infört bevattningsförbud genom att följa aktuellt läge via Svenskt Vattens webb.

Majoriteten av Sveriges kommuner har en god tillgång till vatten och få kommuner är helt beroende av grundvatten för att klara vattenförsörjningen. Tillfällig vattenbrist kan också bero på kapacitetsproblem i dricksvattenproduktionen eller i distributionsnätet.

Med ökad medvetenhet och smartare vattenanvändning kan alla bidra till att vattenbrist, och i förlängningen bevattningsförbud, inte uppkommer.

Några tips till trädgården

•Installera en vattentunna, som du köper på bygg- eller trädgårdsbutiker, där du samlar regnvatten för att vattna i trädgården. Bra för växterna och sparar dricksvatten.

•Beställ fyllning av poolen via t ex en spolbilsfirma.

•Vattna på kvällarna eller helst på natten, så minskar avdunstningen och du använder dricksvatten när konsumtionen i kommunen är som lägst.

•Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet för både vattensmarta och miljömässiga vinster.

Några andra tips

•Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter)

•Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag)

•Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt

•Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program (det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt)

•Använd snålspolande munstycke på kranar och duschar

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 9,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB

Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma