Pressmeddelande -
Fokus på beredskap när vattenexperter från hela Sverige samlas i Jönköping
Kraven på att samhället ska vara redo för kriser som torka, översvämningar och sabotage ökar. Det gäller inte minst för den bransch som ansvarar för dricksvatten och avloppsrening. På Vattenstämman 12–14 maj 2025 träffas experter, beslutsfattare och branschens aktörer vid Sveriges näst största vattentäkt - Vättern - för att diskutera hur vi säkrar rent dricksvatten och fungerande avloppssystem – även när samhället prövas.
Konferensen samlar över 500 deltagare från hela landet, från VA-tekniker till kommunpolitiker, på Elmiamässan. Årets program tar upp högaktuella teman som hot och beredskap, ekonomi och investeringar, samt specifika frågor kopplade till Vättern och PFAS.
Några programpunkter under dagarna:
- Så förbereder sig en stor stad för krisen, biträdande räddningschef Göran Melin och VA-chef Roger Rohdin Jönköpings kommun
- Vem försvarar Vättern? Christer Haagman, miljöjuridisk talesperson Aktion Rädda Vättern
- Så här ska vi få maten att räcka vid kris, Olof Johansson, avdelningschef på Jordbruksverket
- Försvarsmaktens ansvar och arbetet med PFAS, Göran Norrbrand, miljöprövningsenheten på Försvarsmakten
- Beredskapens återkomst – nytänkande krävs, författaren och journalisten Pär Isaksson
- Högsta domstolens dom i PFAS-målet, Herman Afzelius ordförande i PFAS-föreningen.
Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, och Brittis Benzler, landshövding i Jönköpings län, är invigningstalare på Vattenstämman.
Vattenstämman 12–14 maj 2025 arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten i samarbete med Jönköpings kommun, Tekniska kontoret. Här hittar du hela programmet för Vattenstämman 2025.
Om du som journalist är intresserad att vara med på delar av programmet eller få kontakt med någon av talarna är du välkommen att kontakta Hedvig Elander, pressansvarig på Svenskt Vatten hedvig.elander@svensktvatten.seeller 0709-78 66 83.
Ämnen
Kategorier
Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 9,5 miljoner anslutna kunder.