Följ Svenskt Vatten AB

Detektivarbete bakom minskade kadmiumutsläpp

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2013 07:00 CEST

Utsläpp av kadmium spårade

33 utsläpp av tungmetallen kadmium spårades under förra året av reningsverk på olika orter i
landet. Det framgår i 2012 års årsrapport från samarbetsorganisationen REVAQ, i vilken totalt 38 reningsverk ingår.

- Att spåra utsläpp av kadmium är ett viktigt detektivarbete som bedrivs på våra reningsverk. Förekomsten av kadmium minskar nu i avloppsvattnet och i kretsloppet. Det är en stor miljöframgång, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Kadmium släpps bland annat ut vid vissa byggarbetsplatser, flygplatser och konstskolor.
Totalt har 61 enskilda utsläppskällor  spårats av reningsverken i REVAQ de sista två åren. Utsläpp av 9 kilo eliminerades under 2012.

- Kan vi fortsätta kadmiumarbetet i samma takt är vår bedömning  att flertalet reningsverk  ska kunna nå nära de mål vi satt för kadmium för år 2025, säger Anders Finnson.

Svenskt Vattenvision är friskt vatten, rena sjöar och hav. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste
livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.