Gå direkt till innehåll
SVU-rapport 2015-08: Att arbeta i samverkan ... (management)

Nyhet -

SVU-rapport 2015-08: Att arbeta i samverkan ... (management)

Information om allmänt tillgänglig rapport från Svenskt Vatten Utveckling!

Nr: 2015-08 (numera allmänt tillgänglig)
Titel: Att arbeta i samverkan – erfarenheter från partneringprojekt i Roslagen och Sundsvall
Författare: Elin Smith, Högskolan Kristianstad och Anna Thomasson, Ekonomihögskolan, Lunds universitet
Område: Management
Direktlänk till pdf:
http://vav.griffel.net/db.pl?template_file=db_link_pdf.html&link=a&pdf=SVU-rapport_2015-08.pdf
OBS! Kopiera denna länk om du önskar länka direkt till rapport-pdf. Detta för att vi ska få så korrekt nedladdningsstatistik som möjligt. Tack på förhand!

Sammandrag: Syftet med den här studien är att följa upp och ta till vara på kunskapen kring att driva VA-projekt i partneringform. Rapporten studerar användandet av partnering som form i två stora omvandlingsprojekt ett i Sundsvall och ett i Svinninge i Roslagen. Rapporten visar att partnering som form för samverkan mellan privata och offentliga aktörer skapar bra förutsättningar för fokus på problemlösning och gemensamt ansvar för projektet och en relation som vilar på förtroende parterna emellan. Partnering är därför ett bra alternativ till traditionell upphandling för stora projekt vars förutsättningar i förväg är svåra att beräkna. Formen visar sig även ha positiva effekter på kunskapsutveckling inom organisationerna.

Sammanfattning: Det är kostsamt att investera i och bygga ut infrastruktur, men nödvändigt för att säkerställa ett väl fungerande och hållbart samhälle. Ofta har den offentliga organisationen knappa resurser, och det finns inte möjlighet att inom ramen för den befintliga organisationen hantera större utbyggnads och investeringsprojekt. Ett alternativ är att samverka med andra aktörer, både offentliga och privata. Ett sätt att samverka är genom partnering.

Partnering kan beskrivas som en samarbetsform där skillnaden gentemot traditionell entreprenadupphandling ligger i hur relationen mellan beställare och utförare ser ut efter det att upphandlingen har gjorts. I partnering arbetar inte utföraren isolerat från beställaren med ett avtal som grund. I stället har beställare och utförare under projekttiden ett gemensamt ansvar för att säkerställa att projektet utförs i enlighet med parternas intresse och mål – och fokus ligger på problemlösning.

Hittills har partnering använts i begränsad utsträckning i Sverige. Syftet med projektet var att studera hur väl partnering som organisationsmodell fungerar för stora samhällsbyggnadsprojekt med fokus på infrastruktur och utbyggnad av vatten och avlopp inom utvecklings- och omvandlingsområdeni kommuner. Studien har dokumenterat lärdomar från två projekt – ett i Svinninge i Roslagen och ett i Sundsvall.

I rapporten görs en jämförande analys av projekten. En intressant slutsats är att en kultur baserad på gemensamt ansvar och samarbete, det som i litteraturen kallas partneringandan, inte uppstår automatiskt utan tar tid att åstadkomma och kräver ömsesidigt förtroende. I båda de studerade projektens inledande faser förekom det diskussioner när det gällde till exempel rollfördelning och kostnader. I båda projekten har också diskussioner förts kring hur incitamentssystem ska utarbetas och skrivas i avtalen, men inga konkreta slutsatser kan dras förutom att det tycks vara svårt att utarbeta lämpliga incitamentsstrukturer för partneringsamverkan där fokus är på samarbete.

Ytterligare en slutats är att det är viktigt att noga analysera vilka som bör ingå i projektorganisationen. I de fall en aktör bedöms ha inflytande över hur ett projekt fortskrider är det viktigt att låta denna aktör ingå i projektorganisationen eftersom det kan ha positiv inverkan på hur projektet fortskrider och på resultatet av projektet, samt bidra till kunskapsutveckling och förståelse.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att partnering har positiva effekter när det gäller att skapa en flexibel och problemorienterad projektkultur, något som lämpar sig för stora och komplexa projekt där det är svårt att i förväg specificera aktiviteter och kostnader. För att fungera kräver modellen en kultur med inriktning på samarbete och delaktighet samt gemensamt ansvarstagande för projektets utgång.

Sökord: Partnering, samverkan, offentligt-privat, upphandling
Keywords: Partnering, collaboration, public-private, procurement

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer i rapporter från SVU/VA-Forsk inom samma ämnesområde:
Tipsrapportlista_2015-08.pdf

Rutin för utgivande av Svenskt Vatten Utvecklings (SVUs) egna rapporter!
Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar
under de tre första månader genom länk som skickas ut i e-post.
Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla som vanligt genom Svenskt Vattens hemsida, vår rapportdatabas, Vattenbokhandeln och Newsdesk. Medlemmar, företagsabonnenter och icke-medlemmar som anmält sig till SVUs sändalistor får då rapportinformation och länk genom Newsdesk.
C-rapporter blir allmänt tillgängliga direkt som vanligt och får även fortsättningsvis skickas vidare direkt till eventuellt intresserade.
S-rapporter är en ny serie. Det är kortare sammanfattningar av specifikt utvalda SVU-rapporter. De kommer som c-rapporterna att bli allmänt tillgängliga direkt.

Tipsa en vän!
Skicka detta mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs
rapporter!

Anmäl intresse för info-mejl!
Skicka mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se.
Skriv i ”Ämnesraden” att du vill ha framtida info-mejl, så lägger vi till dig
på sändlista.

Synpunkter!
Vi inom Svenskt Vatten Utveckling (SVU) vill gärna ha synpunkter på rapporterna. Anledningen är att vi avser att sammanställa den sammanlagda nyttan av SVU. Alla synpunkter, positiva som negativa är högst välkomna. Ange då vilken eller vilka rapporter kommentarerna avser.
Skicka mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se.
Skriv i ”Ämnesraden” att mejlet handlar om synpunkter på SVUs rapport/er. Tack på förhand.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma