Följ Svenskt Vatten AB

SVU-rapport 2011-06: Realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening

Nyhet   •   Okt 10, 2011 14:57 CEST

Information om ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling!
Nr: 2011-06
Titel: Realtidsmätning av vattenkvalitet och automatisk provtagning vid befarad mikrobiell förorening
Författare: Kenneth M Persson, SWECO AB; Sudhir Chowdhury, Predect AB; Anders Rönnholm, Motala kommun och Jing Li, Lunds universitet
Område: Dricksvatten

Sammandrag: Partikelvariationen i råvatten och dricksvatten har följts i realtid under 14 månader med haltmätningar varje sekund. Variationer i råvattnet och föroreningar och avvikelser i dricksvattenkvaliteten dokumenteras samt eventuell korrelation mot mikrobiell förorening beräknas.

Sammanfattning: I projektet har en kontinuerlig övervakning och regelbunden dokumentation av vattenkvaliteten i råvatten och dricksvatten genomförts vid Borensbergs vattenverk i Motala kommun under perioden september 2009 till september 2010. Syftet med studien har varit att söka upptäcka försämring av dricksvattenkvaliteten innan vattnet distribueras till konsumenten. En automatisk mätutrustning från projektdeltagaren Predect med partikelmätning i mikronskala och automatisk provtagning av misstänkt påverkat vatten monterades på inkommande råvatten och utgående dricksvatten. Mätutrustningens funktion har dokumenteras och utvärderas i denna rapport. Partikelvariationen i råvatten och dricksvatten har följts i realtid under 14 månader med haltmätningar varje sekund. Variationer i råvattnet och föroreningar och avvikelser i dricksvattenkvaliteten dokumenteras. När avvikelsen överskrider ett gränsvärde (tröskelvärdet) för dricksvattnet tas automatiskt ett vattenprov för analys och larm går till operatör.

Mätvärdena har analyserats med hjälp av matematisk-statistiska verktyg, varvid storleksfördelning, säsongsvariationer och korrelation mellan bakteriehalter i råvatten och partikelhalter i råvatten och dricksvatten beräknats.

I rapporten diskuteras också hur val av referensvärde för normalkvalitet samt identifiering av tröskelvärde för störd vattenkvalitet skall göras. Eftersom det går att lägga in en larmgräns för överskridande av tröskelvärde gäller det att välja rätt tröskelvärde så att den automatiska provtagningen sker tillräckligt ofta, så alla befarade störningar dokumenteras genom provtagning, men också tillräckligt sällan så att provtagningen inte görs i otid.

Sökord: Partikelmätare, realtid, vattenkvalitet, Motala, Borensberg

Keywords: Particle counter, on-line monitoring, water quality, Motala, Borensberg

 

Länkar till:
Rapport (pdf-fil):
Rapportdatabas: http://vav.griffel.net/vav.htm 
SVUs rapportersida (på vår hemsida): http://www.svensktvatten.se/web/SVU-rapporter.aspx

Synpunkter!
Vi inom Svenskt Vatten Utveckling (SVU) vill gärna ha synpunkter på rapporterna. Anledningen är att vi avser att sammanställa den sammanlagda nyttan av SVU. Alla synpunkter, positiva som negativa är högst välkomna. Ange då vilken eller vilka rapporter kommentarerna avser. Skicka mejl till e-postadressen:  (SVU@svensktvatten.se). 
Skriv i ”Ämnesraden” att mejlet handlar om synpunkter på SVUs rapport/er. Tack på förhand.

Tipsa en vän!
Skicka denna mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs rapporter!

Anmäl intresse för info-mejl!
Skicka mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se
Skriv i ”Ämnesraden” att du vill ha framtida info-mejl, så lägger vi till dig på sändlistan.

Stoppa info-mejl!
Om du inte vill ha några fler info-mejl, skicka ett mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se
Skriv i ”Ämnesraden” att du inte vill ha fler info-mejl, så tar vi bort dig från sändlistan.

 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.