Nyhet -
Ny SVU-rapport: Beslutsmodell för mikrobiella dricksvattenrisker, Verktyg för åtgärdsprioritering (Dricksvatten & hälsa)
Information om allmänt tillgänglig rapport från Svenskt Vatten Utveckling!
Nr: 2018-12
Titel: Beslutsmodell för mikrobiella dricksvattenrisker, Verktyg för åtgärdsprioritering
Författare: Viktor Bergion, Chalmers tekniska högskola
Direktlänk till pdf: http://vav.griffel.net/db.pl?template_file=db_link_pdf.html&link=a&pdf=svu-rapport-2018-12.pdf
OBS! Kopiera denna länk om du önskar länka direkt till rapport-pdf. Detta för att vi ska få så korrekt nedladdningsstatistik som möjligt. Tack på förhand!
Sammandrag: En riskbaserad beslutsmodell har utvecklats för att samhällets resurser ska kunna användas så effektivt som möjligt när det gäller åtgärder för att minska de mikrobiella riskerna i dricksvattensystemen. Modellen kombinerar kvantitativ mikrobiell riskbedömning med kostnads-nyttoanalys. Den tillämpas i en fallstudie för Vombsjöns dricksvattensystem.
Sammanfattning: En riskbaserad beslutsmodell har utvecklats för att samhällets resurser ska kunna användas så effektivt som möjligt när det gäller åtgärder för att minska de mikrobiella riskerna i dricksvattensystemen. Modellen kombinerar kvantitativ mikrobiell riskbedömning med kostnads-nyttoanalys. Den tillämpas i en fallstudie för Vombsjöns dricksvattensystem.
Rapporten är en sammanfattning av Viktor Bergions licentiatavhandling vid Chalmers tekniska högskola. Han har utfört arbetet inom ramen för forskningsprogrammet DRICKS och som en del av projektet Riskbaserat beslutsstöd för säkert dricksvatten (RiBS) finansierat av Svenskt Vatten Utveckling.
Sjukdomsalstrande organismer (patogener) som bakterier, virus och protozoer kan spridas via dricksvattensystemets olika delar: vattentäkt, vattenverk och distributionssystem. De kan komma från bland annat avloppsutsläpp och gödselspridning, och spridas till dricksvattenkonsumenterna på grund av otillräcklig rening i vattenverket. Patogener som sprids via dricksvattnet kan orsaka stora kostnader för samhället. Att minska de mikrobiella riskerna och upprätthålla en strukturerad riskhantering är grundläggande för att säkerställa dricksvattenförsörjningen. Det handlar om att dels bedöma riskerna, dels utvärdera lämpliga åtgärder för att minska riskerna. Men riskreducerande åtgärder kan vara kostsamma, och därför är det nödvändigt med ett transparent och strukturerat beslutsstöd för att samhällets resurser ska användas effektivt.
I rapporten presenteras en riskbaserad beslutsmodell som kan hjälpa dricksvattenproducenterna att prioritera åtgärder för att minska de mikrobiella riskerna i systemen. Modellen kombinerar kvantitativ mikrobiell riskbedömning (QMRA) med kostnads-nyttoanalys. Genom QMRA kartlägger man de mikrobiella riskerna i dricksvattensystemet genom att karaktärisera källor, modellera spridning och visa på dos-responssamband. Tillsammans med kostnads-nyttoanalysen blir det en beslutsmodell som ger en samhällsekonomisk analys av åtgärdsalternativen.
Beslutsmodellen fokuserar på de positiva hälsoeffekter som uppnås genom åtgärdsalternativen, och hälsoeffekterna uttrycks i monetära termer. Samtidigt tar man hänsyn till icke-hälsorelaterade nyttor, till exempel miljömässiga och sociala nyttor. Modellen är probabilistisk, vilket innebär att osäkerheter i underlagsdata hanteras i beräkningarna och presenteras som en del av resultaten. Författaren betonar styrkorna med att kombinera metoder från olika discipliner för att skapa beslutsstöd och optimera användningen av samhällets resurser.
Sökord: Beslutsstöd, transportmodellering, kvantitativ mikrobiell riskbedömning (QMRA), kostnads-nyttoanalys, dricksvattensystem, patogener, mikrobiell risk
Keywords: Decision support, contaminant modelling, quantitative microbial risk assessment (QMRA), cost-benefit analysis, drinking water system, pathogens microbial risk
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Rutin för utgivande av Svenskt Vatten Utvecklings (SVUs) egna rapporter!
Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar under de tre första månader genom länk som skickas ut i e-post.
Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla som vanligt genom Svenskt Vattens hemsida, vår rapportdatabas, Vattenbokhandeln och Newsdesk. Medlemmar, företagsabonnenter och icke-medlemmar får då rapportinformation och länk genom Newsdesk.
C-rapporter blir allmänt tillgängliga direkt som vanligt och får även fortsättningsvis skickas vidare direkt till eventuellt intresserade.
S-rapporter är en ny serie. Det är kortare sammanfattningar av specifikt utvalda SVU-rapporter. De kommer som c-rapporterna att bli allmänt tillgängliga direkt.
Tipsa en vän!
Skicka detta mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs
rapporter!