Följ Svenskt Vatten AB

Vilken kommun har Sveriges godaste kranvatten? Här är alla 18 finalister i Kranvattentävlingen 2015

Pressmeddelande   •   Okt 09, 2015 15:00 CEST

Nu återstår endast 18 kommuner i Kranvattentävlingen 2015 där vi korar Sveriges godaste kranvatten. Finalen äger rum den 21 oktober 2015.

En jury med erfarna sommelierer och vinkännare har under nio regionfinaler bedömt 113 kranvatten, 18 av dessa är vidare till final. Under finalen kommer en jury om fem att i en blindprovning bedöma kranvattnet och utse Sveriges godaste kranvatten. Även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland kommer att koras.

Juryn består av Gunilla Hultgren Karell, Jan Holmström, Mischa Billing, Ann Svensson och Ebbe Vollmer samt juryns ordförande Solveig Sommarström.

Kommunerna som är vidare till final

Arvidsjaurs kommun
Borås Stad
Bromölla kommun
Eksjö kommun
Gullspångs kommun
Hylte kommun
Härjedalens kommun
Kalmar kommun
Karlstads kommun
Katrineholms kommun
Kristianstad kommun
Marks kommun
Motala kommun
Timrå kommun
Vimmerby kommun
Vännäs kommun
Västerås kommun
Älvkarleby kommun

Vad är det för vatten?

Elva kommuner tävlar med ett grundvatten, två med ytvatten, fyra med konstgjord infiltration samt en med blandning av grundvatten och konstgjord infiltration.

Kommunernas storlek

Tio av kommunerna har färre än 20 000 invånare, tre har mellan 20 000-50 000 invånare och fem har fler än 50 000.

­– Vi har ett väldigt gott kranvatten i Sverige som också håller mycket hög kvalitet. För varje år blir smakskillnaderna mellan kommunernas vatten allt mer subtil och utmaningen att hitta ett vinnarvatten blir större, säger Jan Holmström, jurymedlem som har suttit med i juryn alla fyra gånger som Kranvattentävlingen har arrangerats. 

Svenskt Vattenvision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.