Följ Svenskt Vatten AB

Vilken kommun får stoltsera med Sveriges godaste kranvatten årgång 2010?

Pressmeddelande   •   Jun 14, 2010 16:31 CEST

”Ett vatten i världsklass med en elegant, frisk fjällbäckskänsla. Kort sagt: Livets vatten.”

Så löd juryns motivering när Lilla Edet tilldelades priset för Sveriges godaste kommunala kranvatten 2005. Nu arrangeras tävlingen på nytt.

Landets ledande vinprovare och matskribenter utser det mest välsmakande vattnet vid riksfinalen i Stockholm den 17 november. De 20 finalisterna utses i regionala deltävlingar under september och oktober.

Alla Sveriges kommuner är välkomna!

SYFTET MED TÄVLINGEN är att påminna om att det svenska kranvattnet håller en mycket hög klass. Vattnet som strömmar i våra ledningar är inte bara av ”tekniskt” hög kvalitet – det smakar gott också. Men att vattnets kvalitet garanteras av ständiga provtagningar är ingen nyhet! Att prata om smak ger en ytterligare dimension till kvaliteten som är högst relevant för dem som dricker vattnet.

Tävlingen som ägde rum första gången 1997 blev en stor framgång, 144 kommuner anmälde sig för att delta, 2005 deltog 178 kommuner. Intresset från media var stort. Vi vill påminna om vilken fantastisk resurs vårt vatten är. I ett land som Sverige, där kranvattnet är rent och friskt finns ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett 500 till 1000 gånger högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna innebär dessutom kostnader för miljön.

Årets tävling kommer att lägga ytterligare en dimension till begreppet smak. Deltävlingar och final kommer att äga rum på några av de bästa restaurangerna runt om i Sverige. Restauranger där krögarna ställer höga krav på kvalitet med närproducerade råvaror och där kranvattnet självklart hör hemma.

DELFINALER Nyköping 21/9, Linköping 22/9, Luleå 28/9, Torpshammar (Ånge kommun) 29/9, Grythyttan (Hällefors kommun) 5/10, Rättvik 6/10, Göteborg 12/10, Skövde 13/10, Malmö 19/10, Växjö 20/10 RIKSFINAL Stockholm 17/11

Svenskt Vatten företräder vattentjänstföretagen i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från ca 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstföretagen inom den europeiska vattenbolagsorganisationen EUREAU med ca 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.