Följ Svenskt Vatten AB

VA-branschen har hög potential att bidra till en hållbar klimat- och energipolitik

Pressmeddelande   •   Feb 06, 2009 11:56 CET

Regeringens energiuppgörelse innehåller ett antal förslag som är positiva för den svenska vattentjänstbranschens arbete med en hållbar klimat- och energipolitik. Enligt Svenskt Vattens bedömningar är den totala biogaspotentialen i Sverige 10,6 TWh per år, vilket motsvarar ca 900000 bensindrivna personbilar.

- De svenska reningsverken kan bidra med 7 procent av detta vilket motsvarar 727 GWh per år. Om de resurserna utnyttjas så klarar vi med råge EU:s klimatmål om att öka användningen av förnyelsebara drivmedel med 10 procent fram till 2020, säger Lena Söderberg, VD i Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten och dess medlemmar arbetar också med den stora potential som finns inom effektiviseringar och investeringar för att minska elanvändningen, värmeleveranser med värmepumpsteknik från avloppsvattnet samt att vara pådrivande för att ny och energieffektivare teknik introduceras i branschen.

- Svenskt Vatten har också påbörjat arbetet med att inventera möjligheterna att tidigarelägga planerade investeringar inom branschen. Vattentjänstbranschen ger arbetstillfällen i alla delar av landet. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till, inte minst i dagens besvärliga ekonomiska läge, säger Lena Söderberg.

För ytterligare information:

Lena Söderberg, VD, 08-506 002 01, 0706-22 78 46, lena.soderberg@svensktvatten.se

Svenskt Vatten företräder vattentjänstföretagen i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från ca 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstföretagen inom den europeiska vattenbolagsorganisationen EUREAU med ca 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.