Följ Svenskt Vatten AB

Sverige vann mot EU-kommissionen

Pressmeddelande   •   Mar 26, 2009 14:41 CET

EU-domstolen har idag lämnat ett förslag som innebär att åtalet mot Sverige när det gäller efterlevnaden av avloppsdirektivet, ogillas. Svenska VA-kunder i kommuner i Norrland och i södra Sveriges inland kan därmed slippa att drabbas av över 2000 miljoner i extra kostnader.

- Det viktiga med förslaget till dom är att Sverige inte tvingas till onödiga och felaktiga investeringar som saknar miljönytta för Östersjön, säger Lena Söderberg, VD i Svenskt Vatten.

- På alla viktiga punkter har Sverige fått rätt. Retentionen ska räknas in, dvs att kvävet avgår naturligt till luften, kvävet har heller ingen miljöbetydelse för Bottenviken eller Bottenhavet och det var rätt av de svenska reningsverken att satsa på fosforrening som har störst betydelse för vattenmiljön, säger Anders Lind, expert i miljö och avloppsreningsfrågor vid Svenskt Vatten.

Bakgrunden till EU-kommissionens stämning av Sverige var en tolkning av avloppsvattendirektivet som byggde på gamla och felaktiga data och okunskap om ny forskning. Därmed saknade kommissionens krav miljönytta för Östersjön, Bottenviken och Bottenhavet. EU-kommissionens tolkning innebar dessutom stora extra kostnader för över 1 miljon svenska VA-kunder i alla Norrlandskommuner med en stad större än 10000 invånare samt i södra Sveriges inland.

- Om kommissionen fått EG-domstolens stöd hade stämningen av Sverige, ett av EU-länderna som är bäst i klassen i avloppsrening, kunnat leda till ett starkt minskat förtroende för EU i allmänhet och speciellt för EU:s övriga viktiga miljöarbete, säger Lena Söderberg.

- Förslaget till dom innebär att svenska reningsverk kan utgå ifrån lokala förutsättningar för att få till den tekniskt bästa lösningen i utformningen av reningstekniken. Sunt förnuft får gälla för att på bästa sätt skydda och förbättra Östersjöns miljö, avslutar Anders Lind.

 

För ytterligare information:

Lena Söderberg, VD Svenskt Vatten, 08-506 002 01, 0706-22 78 46, lena.soderberg@svensktvatten.se

Anders Lind, Expert i miljö- och avloppsreningsfrågor hos Svenskt Vatten, 08-506002 17,

0708-62 27 81, anders.lind@svensktvatten.se

Svenskt Vatten företräder vattentjänstföretagen i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från ca 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstföretagen inom den europeiska vattenbolagsorganisationen EUREAU med ca 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.