Följ Svenskt Vatten AB

Svenskt Vatten välkomnar Naturvårdsverkets förslag till certifikatsystem för kväveutsläpp till havet

Pressmeddelande   •   Okt 17, 2012 09:30 CEST

Svenskt Vatten välkomnar att Naturvårdsverket tagit fram ett förslag till certifikatsystem för att minska avloppsreningsverkens utsläpp av kväve till havet. Förslaget är ett svar på ett uppdrag från regeringen. Idén kommer ursprungligen från branschen.

Naturvårdsverkets förslag omfattar alla tillstånds­pliktiga reningsverk vars utsläpp av kväve når havet – i det här fallet västkusten och egentliga Östersjön.

Bakgrunden är att branschen vill klara av att ta sin del av ansvaret för övergödningen av Östersjön, men på det mest effektiva sättet och till en så låg kostnad som möjligt.

- Det kommer att kosta pengar, men alternativen blir ännu dyrare. Ett certifikatsystem bedömer vi blir det mest kostnadseffektiva för både små och stora reningsverk och kommuner, säger Peter Sörngård på Svenskt Vatten.

Genom ett certifikatsystem blir det möjligt för alla reningsverk att ta ett kollektivt ansvar för att minska utsläppen av kväve med 3 000 ton. Det är avloppsreningsverkens andel av Sveriges beting. Regeringen har kommit överens med övriga länder runt Östersjön att klara av nationella beting. Jordbruket och avloppsreningsverken svarar för den största belastningen på havet med fosfor och kväve. 

-  Branschen har redan klarat av sitt beting för fosforutsläpp till havet, kvävet är en större utmaning.

- Vi kommer nu att studera och diskutera förslaget tillsammans med våra kommunala medlemmar, avslutar Peter Sörngård.

Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.