Följ Svenskt Vatten AB

Svenskt Vatten anmäler Samsung till KO

Pressmeddelande   •   Nov 08, 2006 10:26 CET

Samsung har nyligen påbörjat en aggressiv reklamkampanj för sina nya tvättmaskiner som innehåller systemet SilverWash. Svenskt Vatten anmäler därför idag Samsung till Konsumentombudsmannen (KO) för vilseledande marknadsföring.

Samsung lanserar dessa tvättmaskiner trots att vi från de svenska vattenföretagen på ett seröst sätt debatterat miljökonsekvenserna med dem i ett år nu. Vi i Sverige har stort stöd i denna fråga från vattenföretagen i Danmark, Norge, Finland och Storbritannien.

Samsung har helt enkelt fel perspektiv och dålig koll på miljö- och hälsodebatten vad gäller silver. Landstinget i Stockholm samt Apoteket i Sverige har slutat att använda och sälja plåster med silver just på grund av silvrets negativa hälso- och miljöegenskaper. Bland annat på grund av risken att bakterier ska utveckla resistens.

- I detta läge vill Samsung att vi ska förse våra underkläder och bebisfiltar med rejält med silver – för att slippa lukt. Ditt barn kan riskera att utveckla bakterier som är resistenta, säger Anders Finnson, Svenskt Vattens representant i EUREAU.

- Det är både arrogant och omoraliskt av Samsung att med denna kunskap ändå gå ut i reklamfilmer på TV där de insinuerar att vi borde bli rädda för det sätt som vi tvättar kläder idag. Följer man tvättråden så är dagens tvättmetoder helt tillräckliga.

Sveriges vattenföretag tillhör de viktigaste livsmedels- och miljöföretagen och därför är frågan om silver mycket viktig för oss. Av Riksdagens miljömål är det två miljömål som är svårast att nå. Dessa är:
- Begränsad klimatpåverkan
- Giftfri miljö

För båda dessa miljömål är vår livsstil extremt viktig, vilka val vi gör i vardagen, vilka varor och tjänster vi konsumerar bestämmer mycket av om vi kan nå miljömålen. Vissa varor är trots sin miljöpåverkan svåra att undvika att köpa eller använda, andra varor är betydligt lättare att välja bort.

Tvättmaskiner som avger silver till miljön är just en sådan produkt som vi lätt kan avstå från att köpa. Användaren av en silvertvättmaskin släpper ut 2-4 gånger mer silver till vattenmiljön än en vanlig familj. Detta är en ökning vi från vattenföretagen inte alls kan tolerera då vi behöver minska silver till våra reningsverk och naturen med 80 %. Det finns helt enkelt inte miljöutrymme för Samsung att öka silverutsläppen.

Svenskt Vatten anmäler Samsung till KO och vill samtidigt uppmana återförsäljarna Elkedjan, Elon, Expert, SIBA och Onoff att göra som Apoteket och Landstinget gör på grund av hälso- och miljöskäl, sätt ett sälj- och köpstopp på produkter som släpper ut silver.

För ytterligare information:

Anders Finnson, ordförande i EUREAU:s arbetsgrupp Industri & Samhälle,
08-522 124 00, 0739-14 24 00

Roger Bergström, VD i Svenskt Vatten
08-06 002 01, 0709-28 28 70

Svenskt Vatten företräder VA-verken och VA-företagen i Sverige och EUREAU de europeiska VA-bolagen. Medlemmarna i EUREAU levererar drickvatten och tar emot avloppsvatten från mer än 450 miljoner människor. De är därmed Europas viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och arbetar för ett friskt dricksvatten och rena sjöar.


Svenskt Vatten AB
Box 47607
117 94 Stockholm
Tfn 08-506 002 11
Mob 0734 231 396
fredrik.vinthagen@svensktvatten.se
www.svensktvatten.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.