Följ Svenskt Vatten AB

Kritik mot vattendirektivet på möte i Milano

Pressmeddelande   •   Okt 07, 2015 15:17 CEST

När 27 länder samlas i Milano för att diskutera framtidens vattenförsörjning framför Sverige kritik mot delar av EU:s vattendirektiv. Svenskt Vatten vill att vattenfrågorna integreras i fler politikområden.

Den här veckan har den europeiska lobbyorganisationen EurEau möte i Milano. Representanter från Svenskt Vatten är på plats för att delta och föra fram synpunkter från svenskt håll. I fokus är EU-kommissionens översyn av ramdirektivet för vatten. Arbetet ska vara klart senast 2019. Översynen är viktig av flera skäl, inte minst för att vi nu vet att bara hälften av Europas vatten är av god kvalitet, trots att vattendirektivet varit på plats i 15 år.

Svenskt Vatten är tydlig i sin kritik mot delar av vattendirektivet, det avskärmar vattnet från andra delar av samhället.

-Det är viktigt att vattenfrågorna kopplas ihop med andra politikområden för att kunna nå resultat. Vatten är inte ett isolerat område, miljöfrågor går över gränser på flera sätt. För att till exempel få bättre vattenkvalitet i Sverige måste delar av kemikaliepolitiken också förbättras, säger Anna Linusson på plats i Milano. 

EurEau representerar europeiska VA-organisationer i 27 länder som ger vattentjänster åt sammanlagt cirka 400 miljoner människor. Här är Sverige medlemmar. Läs mer om EurEau och vilka som representerar Sverige i EU-arbetet. 

Svenskt Vattenvision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.