Gå direkt till innehåll
Kranmärkning av kommuner och myndigheter

Pressmeddelande -

Kranmärkning av kommuner och myndigheter

Hållbarhetsmärkning ska uppmärksamma verksamheter som väljer kranvatten

I samband med Världsvattendagen den 22 mars lanseras hållbarhetsmärkningen Kranmärkt på nationell nivå i Sverige. Märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten. De som uppfyller kraven kan redan i dag ansöka om den nationella märkningen på Svenskt Vattens webbsida.

Sveriges kranvattenkvalitet tillhör de bästa i världen, ändå dricker svenskarna mer flaskvatten i dag än för åtta år sedan, visar statistik från Sveriges Bryggerier (204,7 miljoner 2009 jämfört med 231,7 miljoner liter år 2015). För att få fler att välja kranvatten framför flaskvattnet blir Kranmärkt nu en nationell hållbarhetsmärkning. Flaskvatten ger upphov till 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten, och buteljerat vatten beräknas även vara 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen.

- Det är viktigt att det nu finns en märkning för en av de enklaste hållbarhetsåtgärderna man kan göra, nämligen att välja kranvatten före flaskvatten. Det är ett konkret exempel på hur en verksamhet kan bidra till att minska onödigt avfall och koldioxidutsläpp, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

Redan innan lanseringen har fyra myndigheter och flera kommuner valt att kranmärka hela eller delar av sin verksamhet. Däribland Finansinspektionen.

- Att välja kranvatten framför flaskvatten är en enkel och självklar åtgärd som vi som myndighet kan göra för miljön. Dessutom är det en kostnadsbesparing. För oss blir märkningen en ständig påminnelse om vårt hållbarhetsarbete och något som förhoppningsvis även kan inspirera fler, säger Annika Zervens, kommunikationschef på Finansinspektionen.

Kranmärkningen togs först fram av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och användes för att kranmärka lokala event, som till exempel Kulturkalaset i Göteborg.

Fakta och beräkningar

Vad är Kranmärkt?

  • Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten.
  • Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.
  • Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten men lanseras i och med Världsvattendagen den 22 mars som en nationell hållbarhetsmärkning.
  • Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
  • Dessa har redan Kranmärkt hela eller delar av sin verksamhet: Finansinspektionen, Svenska Institutet, Energimyndigheten, CSN, Enheten för miljöskydd på Länsstyrelsen i Stockholms län, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, Alingsås kommun, Götene kommun, Luleå kommun och Kristinehamns kommun.
  • Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt kan ansöka om märkningen på www.svensktvatten.se

Källor utsläpp och kostnader förknippade med flaskvatten

  • Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer än energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.*
  • Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.*
  • Att köpa en liter vatten på flaska kostar minst 250 gånger så mycket som att fylla på flaskan direkt från kranen (kranvatten kostar cirka 4 öre/l). Uträkningen bygger på en genomgång av en handfull av de största bryggeriernas pris på flaskvatten. Vi har räknat på ett pris lite billigare än det billigaste flaskvattnet. 

    *Hela rapporten (se kapitel 4.1 och 4.2):
    http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Global/Konsument%20och%20Milj%C3%B6/Rapporter/SIK_vattenrapport_maj_2004.pdf

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Som branschorganisation för landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag arbetar vi aktivt med att företräda kommunernas VA-organisationers intressen för att få gehör i nationella och internationella sammanhang och med att bidra till medlemmarnas utveckling. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från cirka 8,5 miljoner anslutna kunder.

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma